Overwaarde van je huis opnemen? Alle voor- en nadelen op een rij!

20 februari 2023 13:22

Overwaarde van je huis opnemen? Alle voor- en nadelen op een rij!

Heb jij een grote aankoop in de planning? Ben je misschien aan het oriënteren om een nieuwe auto te kopen? Maar heb je eigenlijk een te klein budget of wil je niet al je spaargeld uitgeven? Dan zijn er andere mogelijkheden om de auto te financieren. Denk bijvoorbeeld aan een lening. Heb je al een hypotheek lopen? Dan kun je zelfs kijken of de hypotheek verhoogd kan worden aan de hand van overwaarde. In deze blog vertellen wij wat de voor- en nadelen zijn en wat je precies kan doen met de overwaarde van je huis!

Wat is overwaarde?

Met een overwaarde wordt het verschil tussen jouw hypotheek en de huidige markt waarde van jouw huis bedoeld. Stel, je hebt een hypotheek 10 jaar geleden afgesloten voor €150.000 en de waarde van het huis is inmiddels €200.000, het positief verschil is dan €50.000 aan overwaarde. Dit kun je bij de hypotheek verstrekker opnemen als een verhoging van je hypotheek. Dus je hypotheek gaat dan van €150.000 naar €200.000 en jij krijgt de €50.000 op je rekening gestort. Let wel op, hier zitten allerlei kosten aan verbonden.

Het opnemen van overwaarde voor een aankoop van bijvoorbeeld een auto, is dus niet altijd gunstig. Niet alleen de hypotheek stijgt, maar natuurlijk ook de rente van de hypotheek. Er zijn nog meer redenen die het niet aantrekkelijk maken om de overwaarde op te nemen. Zoals het ontstaan van een mogelijke restschuld. Daar zo meteen meer over.

Overwaarde ontstaat overigens niet zo maar, het kan bijvoorbeeld zijn door het verduurzamen van je huis door middel van het plaatsen van zonnepanelen of door een verbouwing. De investering in het huis heeft bijna altijd een positieve invloed op de waarde van het huis.

Waar mag je je hypotheek voor verhogen?

Het verhogen van de hypotheek kan voor verschillende redenen. Met de overwaarde kun je bijvoorbeeld een verbouwing van het huis of tuin financieren, een schuld aflossen, een nieuwe auto kopen of gewoon als een buffer op de spaarrekening houden. Je hoeft dus niet een speciale reden te hebben om het op te nemen, het is wel belangrijk dat je een goede overweging maakt voordat je een verhoging gaat aanvragen voor jouw hypotheek.

Wat zijn de nadelen van overwaarde opnemen?

Het opnemen van de overwaarde kan heel aanlokkelijk klinken, helaas brengt het ook een aantal risico’s met zich mee. Hier onder lees je de meest impactvolle nadelen:

Maandelijkse afbetaling stijgt

Bij het opnemen van de overwaarde stijgen de maandelijkse lasten. Je verhoogt immers je lening en moet deze nog altijd binnen de 30 jaar volledig terugbetalen.

Marktwaarde kan dalen

Omdat je werkt met een marktwaarde van je huis is, is het een afhankelijke en schommelende prijs. De markt is niet altijd stabiel. Het is goed mogelijk dat de waarde van jouw woning zakt door een crisis of recessie. Omdat de huizenmarkt in 2021 en 2022 erg hard gestegen is, zal er naar verwachting een marktcorrectie komen die een daling in de huizenprijzen zal veroorzaken. Zo kan het gebeuren dat het huis minder waard wordt dan de hypotheek inclusief de opgenomen overwaarde. Als je niet besluit het huis te verkopen, dan is er weinig aan de hand, maar wil je wel verhuizen binnen een aantal jaar dan kan er een restschuld ontstaan. Dit is natuurlijk niet wenselijk.

Rente stijging

Over de opgenomen overwaarde betaal je ook rente. Dat is meestal dezelfde rente die je al hebt vastgesteld op jouw huidige hypotheek. Daarom kan het minder aantrekkelijk zijn om de overwaarde op te nemen.

Wanneer is het opnemen van overwaarde niet slim?

In de huidige volatiele markt met een onzekere toekomst zullen naar verwachting de huizenprijzen dalen. Dit is natuurlijk na de huizenrun van de afgelopen jaren. Daarom kan het niet verstandig zijn om een overwaarde van het huis op nemen om vervolgens te gebruiken voor aankopen of financiering van een auto of een ander doel dat niet naar het huis gaat. Wel kan het nog interessant blijven om de overwaarde te gebruiken om het huis te verbouwen of te verduurzamen. Hierdoor zal de waarde van het huis stijgen en bent je minder vatbaar voor de daling en restschuld.

Ben je van plan om te kijken wat er in jouw situatie mogelijk is? Laat u dan vooral adviseren door ervaren makelaars, zoals AMH Makelaars, zij kunnen je bijstaan met raad en daad. Zij kunnen met je mee denken om zo een gunstige positie voor jouw situatie vast te leggen.

Vond je deze blog interessant? Ben je misschien van plan om je huis te verbouwen? Bekijk dan deze blog over subsidiemogelijkheden!

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.