Alles over subsidiemogelijkheden op woningen

16 december 2022 13:59

Alles over subsidiemogelijkheden op woningen

Je kunt jouw koophuis op verschillende manieren verduurzamen. Hier draag je niet alleen je steentje bij aan het milieu, maar hierdoor kun je ook nog geld besparen op jouw energierekeningen. Echter zijn er veel mensen die deze investering niet kunnen betalen. Maar welke subsidies zijn er precies?

Er zijn eigenlijk twee belangrijke manieren om een subsidie te krijgen. Dat was de subsidie energiebesparing eigen huis, maar deze was te krijgen tot aan met het begin van 2021. Echter heb je wel nog de subsidie voor duurzame energie. Deze subsidie krijg je als jij de keuze maakt om over te stappen op duurzame energie. Hoe zit dit en moet je nog veel geld bijleggen?

Het type woning

Bezit en woon je in een koophuis? Kijk dan allereerst naar het type woning. Ieder huis heeft weer andere isolatiemaatregelen die getroffen kunnen worden. Woon jij nu in een hoekwoning, vrijstaand huis of in een appartement? Dan zullen de maatregelen anders zijn. Wanneer je woont in een appartementencomplex. Dan kun je bijvoorbeeld niet je dak of vloer laten isoleren, want hier wonen gewoon andere mensen. Wel zou je ervoor kunnen kiezen om dikker glas te laten plaatsen. Over het algemeen zijn er bij een vrijstaand huis de meeste maatregelingen die je kunt treffen.

ISDE: De Subsidie voor duurzame energie

Aan de subsidie energiebesparing eigen huis hebben we nu anno 2022 niet meer zoveel aan. Echter is er wel nog de ISDE. Zoals we net al hebben besproken, kom je in aanmerking hiervoor op het moment dat je wilt overstappen op duurzame energie. De meeste huishoudens in Nederland maken nog gebruik van aardgas en dit wil de overheid niet meer. Dit is ook de reden dat er subsidies worden gegeven voor zaken zoals zonneboilers en warmtepompen.

Dit jaar is er ongeveer zo’n € 325 miljoen vrijgemaakt voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolaties en aansluitingen met betrekking tot het warmtenet. Op 18 oktober dit jaar is dit bedrag verhoogd met €62 miljoen en daarnaast is het op 24 november nog een keer verhoogd met € 35 miljoen. Heb je nu nog niet genoeg spaargeld om dit te kunnen realiseren? Geen probleem, want deze subsidie loopt nog tot aan met 2030.

Geld lenen

De subsidies Klinken misschien ontzettend goed, maar voor de simpelste vorm van verduurzamen betaal je alsnog zeker duizenden euro’s. Het is niet meer dan logisch dat niet iedereen beschikt over dit geld. Daarom zijn er in Nederland enkele fondsen waarbij je geld kunt lenen om jouw huis te verduurzamen.

Extra subsidies

Tot slot kan het zijn dat sommige gemeentes nog eigen subsidies geven. In Nijmegen en Amsterdam kun je bijvoorbeeld nog een extra subsidie aanvragen voor wanneer je een groen dak wilt op je koophuis. Kijk eens op internet of jij hier misschien voor in aanraking kunt komen.

Dit was het dan, alles over subsidiemogelijkheden op woningen. Zo kun je jouw woning makkelijker duurzaam maken. Loop bijvoorbeeld ook eens binnen bij je lokale Makelaar in Landgraaf. Hier weten ze natuurlijk ook alles van!

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.