Ankermortel en Spiraalanker - De ideale combi voor scheurherstel

5 april 2024 09:47

Ankermortel en Spiraalanker - De ideale combi voor scheurherstel

Spiraalanker en ankermortel, wat doen ze precies en waarom is dit materiaal belangrijk voor het herstellen van scheuren in muren?

Spiraalanker

Wat is een spiraalanker?

Een spiraalanker is een lang, dun metaalstuk met een spiraalvormige structuur, vandaar de benaming. Het is vergelijkbaar met de draad van een schroef. Spiraalanker wordt vooral in de bouwsector gebruikt.

Werking van Spiraalankers

Spiraalankers zijn ontworpen om in metselwerkvoegen, zoals muren, te worden geplaatst zonder dat er een visuele impact is. Spiraalankers bieden verschillende functies, namelijk:

  1. Scheurherstel

Met spiraalankers kan je gescheurde muren herstellen. Ze overspannen de scheur en worden ingebed in het metselwerk met behulp van ankermortel, waardoor de gescheiden delen van de muur weer samen worden getrokken. Dit proces helpt om verdere scheurvorming te voorkomen en de algehele structuur van het gebouw te verstevigen.

  1. Versteviging van metselwerk

Ze bieden ook ondersteuning en stabiliteit aan muren die zwak zijn geworden door ouderdom, weersinvloeden of andere factoren. Door spiraalankers te plaatsen, wordt het risico op instorting verminderd en wordt de levensduur van het gebouw verlengd.

  1. Verbinding van metselwerk

In situaties waarbij nieuwe bouwelementen aan bestaande structuren worden toegevoegd, zoals bij aanbouwen of renovaties, zorgen spiraalankers voor een sterke en duurzame verbinding tussen oud en nieuw metselwerk.

Ankermortel

Wat is Ankermortel?

Ankermortel is een bindmiddel, dit bindmiddel wordt gebruikt voor het bevestigen van ankerstaven, bouten, of spiraalankers, in een boorgat, in metselwerk of beton. Ankermortel wordt ook wel chemische anker of injectiemortel genoemd.

Deze speciale mortel soort is ontworpen om een sterke en duurzame verbinding te vormen tussen het anker en de basisconstructie. Het is samengesteld uit verschillende componenten, waaronder epoxy, polyester, of vinylesterharsen, die zorgen voor een hoge hechtsterkte en weerstand tegen chemische en mechanische belasting.

Werking van Ankermortel

De functie van ankermortel is veelzijdig binnen de bouwsector, voornamelijk vanwege zijn sterke hechtingsvermogen en flexibiliteit in gebruik:

  1. Verankering

Ankermortel wordt gebruikt om ankers stevig in een ondergrond te bevestigen, waardoor constructieonderdelen zoals steunbalken, leuningen, machines, of rekken veilig aan een muur of vloer kunnen worden verankerd.

  1. Herstel van constructies

Het wordt ook ingezet voor het herstel van beschadigde betonconstructies. Door het vullen van scheuren of holtes met ankermortel, kan de structurele integriteit van een constructie worden hersteld of verbeterd.

  1. Versterking van metselwerk

In combinatie met spiraalankers helpt ankermortel bij het verstevigen van metselwerk door een sterke verbinding te creëren tussen de ankers en de stenen of blokken. Dit is cruciaal voor het herstellen van scheuren en het voorkomen van verdere schade.

  1. Flexibiliteit en duurzaamheid

Ankermortel zorgt voor een flexibele, maar duurzame verbinding die bestand is tegen weersinvloeden, chemische erosie en mechanische spanningen, waardoor het een ideale keuze is voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

Het samenvoegen van Ankermortel en Spiraalanker

De combinatie spiraalanker en ankermortel is ideaal voor herstellen van scheuren in muren en het verstevigen van metselwerk. De twee materialen vullen elkaar perfect aan:

Spiraalankers bieden fysieke structuur en stevigheid voor het samentrekken en ondersteunen gescheurde of zwakke delen van het metselwerk, terwijl de ankermortel zorgt voor de chemische en mechanische hechting. Essentieel om de ankers veilig en duurzaam in de structuur te verankeren.

Deze methodiek staat niet alleen garant voor een onmiddellijke verbetering van de structurele integriteit van het gebouw, maar biedt ook een langetermijnoplossing tegen verdere scheurvorming en slijtage. Door hun gezamenlijke inzet wordt niet alleen de veiligheid en stabiliteit van constructies aanzienlijk verhoogd, maar wordt ook de levensduur van het bouwwerk verlengd, wat resulteert in een kosteneffectieve en efficiënte restauratiemethode.

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.