Zo word je gezond oud. 3 tips!

6 september 2023 13:40

Zo word je gezond oud. 3 tips!

Als je een dagje ouder wordt, merk je dat je spierkracht en energie afnemen. Dat kan maken dat je minder puf hebt om te bewegen. Woon je alleen, dan heb je misschien niet altijd zin om voor jezelf te koken. Toch zijn dit juist belangrijke dingen om te blijven doen. Hierdoor kun je namelijk gezonder oud worden. Dit zijn drie gezondheidstips voor als je boven de vijftig bent:

1.Blijf lichamelijk actief

Als je iedere dag een half uur beweegt, is dat niet alleen goed voor je gewicht. Ook je lichaam blijft soepel en je spieren blijven in vorm. Je hoeft hiervoor niet naar de sportschool. Het kan om gewone dagelijkse lichaamsbeweging gaan, zoals wandelen en fietsen.

Ga na de koffie of lunch een blokje om of pak de fiets om naar een vriend of vriendin te gaan. Doe ook boodschappen op de fiets. Dan kun je niet te veel in één keer meenemen en moet je vaker naar de winkel, waardoor je ook meer beweegt.

Gewone dagelijkse activiteiten dragen eveneens bij aan de nodige lichaamsbeweging. Denk aan de was ophangen, ramen zemen en stofzuigen.

Als je stofzuigen te zwaar vindt, kun je ook dagelijks even het huis aanvegen als je een gladde vloer hebt. Dan beweeg je op een lichte manier en houd je meteen je huis netjes. Al deze vormen van lichaamsbeweging helpen om op oudere leeftijd lichamelijk actief en gezond blijven.

2.Eet meer eiwitten en bij buikvet meer vetten en vezels

Als senior heb je meer eiwitten nodig om je spieren in vorm te houden. Start je dag daarom met een eiwitrijk ontbijt, zoals havermout of Griekse yoghurt met noten, zaden en pitten. Als lunch kun je denken aan een omelet en bij het avondeten kies je het beste voor eiwitrijke vis, vlees of peulvruchten.

Als je last hebt van buikvet, is het belangrijk om meer omega 3-vetzuren en vezels te eten. Vezels krijg je binnen via verse groenten en fruit. Ook gezonde granen kunnen een bron van vezels zijn. Denk bij gezonde granen aan quinoa, boekweit en zilvervliesrijst.

Omega 3-vetzuren vind je in vette vis en daarnaast in schelp- en schaaldieren. Zorg ervoor dat je deze voedingsmiddelen twee keer per week op het menu hebt. Er bestaan ook eieren met meer omega 3, dus dat kan ook een optie zijn. Net als een supplement met visolie of algenolie.

3.Zorg voor voldoende licht en lucht

Zuurstof en daglicht zijn enorm belangrijk voor een goede gezondheid en een betere gemoedstoestand. Zorg daarom voor voldoende licht en frisse lucht in huis.

Doe overdag de gordijnen open en laat frisse licht binnenkomen door de ramen open te zetten. Als je huis wat donker is, kun je een aantal goede lampen online kopen. Op deze manier creëer je meer licht in huis en dat zal je merken aan je humeur.

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.