Zo herken je kwalitatief goede meubels

16 januari 2023 10:50

Zo herken je kwalitatief goede meubels

Het herkennen van kwaliteit is niet altijd eenvoudig zeker niet als het over meubels gaat. Vaak kom je er pas na een tijdje achter of het nu echt de bank of stoel was waar je van droomde, of dat je uiteindelijk een grote miskoop hebt gedaan. Toch kunnen we je al een paar handige tips geven zodat je kwaliteit sneller en beter kunt herkennen.

Levensduur

Meubels zijn vaak een aankoop voor de lange termijn. Wanneer je een nieuw meubelstuk koopt, mag je er van uitgaan dat dit 8 jaar meegaat. Je kunt een open vraag aan de verkoper stellen en kijken wat hij daarop antwoordt. Zegt hij dat het meubel minder lang meegaat? Dan moet je je afvragen of je de prijs overhebt voor een kortere levensduur. Noemt hij een getal boven de 8 jaar dan zit je doorgaans goed, al moet de verkoper dan wel op zijn blauwe ogen te geloven zijn

Gewicht

Ook aan het gewicht kun je een bepaalde kwaliteit aflezen. Gaat het bijvoorbeeld om een kast, dan zouden planken een bepaalde dikte moeten hebben zodat ze een groter gewicht kunnen dragen. Je kunt ook de stijfheid testen om in de showroom aan het meubel te schudden. Als deze sterk wiebelt, is het materiaal niet stabiel. Dit principe kun je zowel bij kasten als tafels toepassen.

Bekijk het showmodel goed

Het showmodel in de winkel geeft vaak al een indicatie of het meubel kwalitatief in orde is of niet. Wanneer je bijvoorbeeld al krassen of afgesleten randjes ziet, wil dat vaak zeggen dat dat binnen mum van tijd ook bij jou thuis zal gebeuren. Uiteraard is het wel aan jou om goed met het meubel om te gaan zodat het langer mee gaat. Heb je online meubels besteld? Check dan eerst even alle onderdelen op mogelijke schade voordat je de kast of tafel in elkaar zet. Vaak zit er garantie op, dus dan kun je hem gewoon terugsturen. Soms zit het ook in de details, zoals schroeven en bouten. Let hier dus ook op als je een kast met bouten en moeren wilt bestellen.

Let op merken

Meubelmerken zijn ook een belangrijke indicator voor kwaliteit. Voordat je gaat shoppen, kun je alvast research doen naar merken die bekend staan om hun kwaliteit, design en duurzaamheid. Zo weet je in een meubelwinkel direct het kaf van het koren te scheiden. Let wel op echtheid: soms lijkt een nep merk ontzettend op het origineel. Let in dat geval op de prijs: vaak zijn deze ‘neppers’ stukken goedkoper dan het origineel. Leuk voor de portemonnee, maar kwalitatief echt een miskoop.

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.