Wat zijn omvormers voor zonnepanelen en hoe werken ze?

15 april 2024 15:45

Wat zijn omvormers voor zonnepanelen en hoe werken ze?

Steeds meer huishoudens en bedrijven investeren in zonne-energie. Heb jij al zonnepanelen? Of overweeg je te investeren in zonne-energie?

Dan ga je ongetwijfeld omvormers nodig hebben. Wellicht ben je al bekend met de term, maar velen weten niet wat het apparaat precies doet, waarvoor het nodig is en wat voor soorten omvormers er bestaan. In dit artikel delen we alles wat je moet weten over omvormers: zoals de werking en de verschillende types omvormers, zodat jij de juiste keuze te maken voor jouw energiebehoeften.

Wat is een omvormer en hoe werkt het?

Een omvormer is een apparaat dat gelijkstroom (DC), zoals geproduceerd door zonnepanelen, omzet in wisselstroom (AC), de vorm van stroom die we in onze huizen gebruiken. Deze conversie is essentieel omdat de meeste huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet op AC draaien. Zonder een omvormer zou de door zonnepanelen opgewekte DC-stroom onbruikbaar zijn voor standaard huishoudelijke apparaten zoals koelkasten, wasmachines, televisies en verlichting. Deze apparaten vereisen AC-elektriciteit om efficiënt en veilig te kunnen functioneren binnen het huishouden. Omvormers zijn daarom onmisbaar in zonne-energiesystemen en andere applicaties waar gelijkstroom wordt opgewekt. Je wilt natuurlijk de opgewekte zonne-energie optimaal benutten en deze gebruiken in je huis.

Kunnen zonnepanelen ook werken zonder omvormers?

Zonnepanelen kunnen niet functioneren zonder omvormers als het gaat om het leveren van elektriciteit voor gewoon huishoudelijk of commercieel gebruik. We kunnen wel stellen dat zonnepanelen zonder omvormers net zijn als computers zonder internetverbindingen; ze kunnen wel functioneren, maar de volledige capaciteit en interactie met de buitenwereld blijven onbenut. Net zoals internet toegang geeft tot een wereld aan informatie, maakt een omvormer de energie van zonnepanelen bruikbaar voor alledaags gebruik. Je hebt dus altijd een omvormer nodig voor jouw panelen. Zonder een omvormer zou de energie die zonnepanelen produceren niet geschikt zijn voor de meeste huishoudelijke apparaten of voor teruglevering aan het elektriciteitsnet.

Verschillende soorten omvormers voor zonnepanelen

Er bestaan verschillende soorten omvormers, elk met hun eigen kenmerken en toepassingsgebieden:

String omvormers

Dit zijn de meest gebruikte omvormers waarbij meerdere zonnepanelen in een serie worden geschakeld. Hierdoor stroomt de elektriciteit van het ene paneel door naar het volgende, vergelijkbaar met een reeks kerstverlichting. String omvormers zijn kosteneffectief en eenvoudig te installeren, maar minder efficiënt in geval van schaduw op de panelen, omdat schaduw op één paneel de efficiëntie van de hele string kan verlagen. Een veelvoorkomend toepassingsgebied voor string omvormers is bij grote, open daken waar panelen gelijkmatig zonlicht ontvangen.

Micro omvormers

Micro-omvormers bieden een geavanceerde oplossing voor situaties waarbij zonnepanelen onder verschillende hoeken of in wisselende schaduwcondities zijn geplaatst. Elk zonnepaneel heeft een eigen micro-omvormer, wat zorgt voor een onafhankelijke optimalisatie van de energieopwekking. Dit betekent dat zelfs als één paneel schaduw vangt, het geen invloed heeft op de prestatie van de andere panelen. Micro-omvormers zijn bijzonder geschikt voor daken met onregelmatige vormen, meerdere oriëntaties of obstakels zoals schoorstenen en bomen die schaduw werpen.

Hybride omvormers

Hybride omvormers combineren de functionaliteiten van een standaard string-omvormer met die van een batterijlader. Dit maakt het mogelijk om niet alleen energie aan het net te leveren, maar ook om energie op te slaan voor later gebruik. Deze omvormers zijn ideaal voor systemen die zijn aangesloten op het elektriciteitsnet, maar ook voorzien zijn van een batterijopslag. Ze bieden een flexibele oplossing voor energiebeheer, waardoor huishoudens en bedrijven zowel hun energiekosten kunnen verlagen als een back-up kunnen hebben tijdens stroomuitvallen. Denk aan een huis in een landelijk gebied waar de stroomvoorziening niet altijd gegarandeerd is; een hybride systeem kan hier essentieel zijn.

Welke omvormer heb je nodig?

Je vraagt je misschien af: welke omvormer heb ik nodig voor mijn zonnepanelen? Dat is een goede vraag en het antwoord is niet altijd even simpel. Het type omvormer dat je nodig hebt, hangt af van een aantal belangrijke factoren. Denk hierbij aan de specifieke opstelling van je zonnepanelen, waar je woont en wat je persoonlijke energiebehoeften zijn. Elk type heeft zijn eigen voordelen, dus de keuze voor de juiste omvormer is echt maatwerk, aangepast aan jouw situatie.

Het kiezen van de juiste omvormer is afhankelijk van meerdere factoren:

  • Capaciteit
    De capaciteit van de omvormer moet overeenkomen met de energieproductie van de zonnepanelen.
  • Type installatie
    Afhankelijk van of je installatie gevoelig is voor schaduw, kan de keuze tussen string-omvormers en micro-omvormers variëren.
  • Kosten vs. prestaties
    Hoewel micro-omvormers duurder zijn, kunnen ze in bepaalde situaties een hoger rendement bieden.

Omvormers spelen een onmisbare rol in de binnen zonne-energiesystemen. Ze zijn cruciaal voor het omzetten van zonlicht in de elektriciteit die we elke dag gebruiken. Door slim te kiezen voor de juiste omvormer, verbeter je niet alleen hoe goed je zonnepanelen werken, maar draag je ook bij aan een duurzamere toekomst.

Ben jij op zoek naar een ervaren en betrouwbare zonnepanelen installateur? Of heb je nog twijfels? Durasolar neemt graag al je twijfels weg. Of het nu gaat om zonnepanelen, omvormers voor zonnepanelen: wij hebben de antwoorden voor je. We bekijken graag welke omvormer het beste past bij jouw systeem en behoeften!

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.