Wat is halal lease en wat zijn de voordelen?

4 juli 2023 12:56

Wat is halal lease en wat zijn de voordelen?

Als je in de supermarkt loopt, zul je bij bepaalde voedingsmiddelen het woord halal op de verpakking zien staan. Deze vermelding betekent dat het eten volgens de Koran toelaatbaar is. Minder bekend is misschien dat deze term ook op andere producten van toepassing kan zijn, zoals bijvoorbeeld op een leasecontract. Lees hier wat het verschil is tussen conventioneel leasen en halal leasen en wat de voordelen van deze laatstgenoemde vorm van leasen is.

Waarom is er een verschil tussen traditioneel en halal leasen?

Op het moment dat je een traditionele leaseovereenkomst sluit, betaal je maandelijks een bedrag voor de auto die je rijdt. Leasen kun je, afhankelijk van de vorm die je kiest, vergelijken met het huren of uitgesteld aankopen van een auto. Bij private lease word je bijvoorbeeld geen eigenaar van de auto, maar huur je deze eigenlijk voor de duur van het leasecontract. Daarvoor betaal je dus maandelijks een vast bedrag.

Dit bedrag bestaat uit twee delen, namelijk een bedrag voor het leasen of het gebruik van de auto. Het andere deel is de rente. Volgens de regels van de islamitische geloofsleer is het niet toegestaan dat moslims rente betalen. Dat geldt dus ook bij het leasen van een auto. Om mensen met deze geloofsovertuiging toch de kans te geven een auto te leasen, is er de mogelijkheid om dit op basis van halal lease te doen. Niet alle partijen doen hier aan mee. Traditionele autolease bedrijven als Athlon bieden deze service niet aan.

Wat betaal je als je een halal leasecontract hebt?

Bij een halal lease contract hoef je geen rente te betalen. Deze vorm van leasen is dus toelaatbaar binnen de islamitische geloofsleer, het is halal. Natuurlijk zijn er wel kosten voor het halal leasen. Maar rente valt daar niet onder. Je betaalt dus een vast bedrag per maand, zonder rente.

Dit maandbedrag wordt vastgesteld op basis van een aantal factoren. Dit zijn:

  • Het type auto en de waarde van deze auto. Een duurdere auto heeft meestal een hoger maandbedrag tot gevolg.
  • De looptijd van het halal leasecontract. Dit kan bijvoorbeeld een, twee of vijf jaar zijn.
  • Het aantal kilometers dat je verwacht in een jaar te rijden. Hoe minder je rijdt, hoe voordeliger dat kan zijn.

Aan de hand van deze gegevens wordt door de halal leasemaatschappij een vast maandbedrag berekend dat vrij is van rente.

Andere voordelen van halal lease

Dat je zeker geen rente betaalt, is al een doorslaggevend voordeel van een halal leasecontract. Maar je profiteert van nog meer zaken als je voor deze leasevorm kiest. Andere kosten die verbonden zijn aan het autorijden, vallen tevens onder het vaste maandbedrag. Denk aan reparatie en onderhoud en het vervangen van banden. Ook kun je een beroep doen op hulp bij pech onderweg.

De afschrijving van de auto is eveneens in de berekening meegenomen. Ook hoef je zelf geen all risk verzekering af te sluiten of de motorrijtuigenbelasting af te dragen. Dit valt allemaal onder het maandbedrag.

Het enige dat je zelf nog moet doen, is de brandstofkosten betalen of de kosten voor het opladen van je elektrische auto.

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.