Verbouw het lege nest als je kinderen het huis uit zijn

19 juni 2023 14:34

Verbouw het lege nest als je kinderen het huis uit zijn

Wanneer jouw kinderen hun pas volwassen vleugels uitspreiden en het nest verlaten, dan kun je soms sterke, tegenstrijdige gevoelens ervaren wanneer jij plotseling een nieuwe rust in jouw huis voelt. Terwijl je zeker enthousiast bent over het feit dat je kinderen nu hun eigen leven vormgeven, zul je ook een verschuiving merken in zowel je dagelijkse activiteiten als jouw leefruimte.

Je kunt ook vreugde ervaren

Hoewel jouw huis altijd hun thuis zal blijven, kun je nu ook een grote vreugde ervaren door de vrijgekomen ruimtes zoals slaapkamers tot iets speciaals te renoveren terwijl jij je nieuwe leven transformeert. Als je er inderdaad voor kiest om jouw huis te renoveren, weet dan dat dit een spannend proces is. Aan de positieve kant heb je niet te maken met het gedoe en de kosten van het verhuizen van al je bezittingen, tenzij het vanuit die kamer komt die wordt verbouwd.

Welke kamers renoveren, en hoe?

Je kunt daarnaast zelf beslissen welke kamers je graag wilt renoveren, wat je budget is en wat het ideale tijdsbestek hiervoor is. Zowel het budget als het tijdschema moeten daarbij flexibel zijn. Misschien wil je om deze reden liever delen van jouw huis verbouwen terwijl je in de andere kamers woont.

Sommige mensen voegen simpel twee kleine slaapkamers samen om te komen tot een ruime hoofdslaapkamer. Of verlang je eerder naar een gezellige logeerkamer, een werk- of een knutselkamer? Of denk je zelfs na over een make-over van het hele huis? Als je over dit soort opties nadenkt, vraag dan eens aan vrienden die je met een leeg nest hebt, voor welke renovatie ideeën zij hebben gekozen.

Vergeet ook de buitenruimte niet!

Vergeet bij jouw beslissing om je woning te renoveren niet om hier ook de buitenruimte in op te nemen. Je tuin was eerder misschien perfect voor als jouw kinderen hun energie kwijt moesten raken en er gingen voetballen. Nu heb je wellicht meer behoefte aan een uitgestrekte groene ruimte, of vind je het een mini-ramp om dit te onderhouden? Dan kun je met behulp van HomingXL van die ruimte beter een onderhoudsarm terras maken.

Als je graag je tuin wil upgraden, overweeg dan zeker om een entertainment vriendelijke tuinruimte te ontwerpen met onder meer een bbq ruimte en zitplaatsen eromheen. Of wat dacht je van een ontspannende oase met hangmatten onder een schaduwgevende patio.

Innoveer en renoveer je huis

Nu je niet langer meer aan de behoeften van jouw kinderen hoeft te voldoen, is het tijd om de ruimte van jouw huis bij te werken en deze naar je eigen voorkeuren in te richten. Als laatste hebben we hieronder nog enkele simpele ideeën voor het renoveren van een leeg nest toegevoegd.

Zo kun je terwijl je creatief wordt en nadenkt over de mogelijkheden van een getransformeerde ruimte de keuze maken wat je met jouw woning wilt doen.

Hobbykamer

De vrije tijd die je nu als een ‘lege nester’ hebt kan de juiste katalysator zijn die je nodig hebt om voor de hobby te gaan waar je eerder nooit de tijd voor leek te hebben. Ben je een beginnende schilder, sieradenmaker of houtbewerker? Verander die leegstaande slaapkamer nu in een hobbykamer.

Fitness- en/of meditatieruimte

Jarenlang lag jouw focus op iemand anders, dus waarom neem je nu niet meer de tijd om voor jezelf te zorgen. Verander de vrijgekomen ruimte daarom in een home gym of een meditatieruimte. Want door met lichaamsbeweging, meditatie of beide lekker op jezelf te concentreren, kun jij je energieniveau, je immuunsysteem en je algehele gezondheid een flinke boost geven.

Vergroot je slaapkamer

Ben je het beu om een krappe slaapkamer te hebben, omdat je kinderen eerder hun ruimte nodig hadden? Waarom zou je jouw slaapkamer dan niet vergroten door wat ruimte te lenen van een nu overblijvende slaapkamer? Je kunt hiervoor een grotere, luxere en ontspannende hoofdslaapkamer ontwerpen en misschien zelfs de aangrenzende badkamer toevoegen die jij altijd al wilde hebben. Voeg er een verse laag rustgevende verf aan toe, hang wat nieuwe foto’s en verfris je beddengoed. Om met dit alles zo voor een onweerstaanbare ambiance te zorgen.

Kortom

Een leeg nest onder ogen zien kan soms ontmoedigend en emotioneel zijn, maar het biedt ook een kans. Om zo een spannende nieuwe levensfase te beginnen. Eentje die op jou is afgestemd, dus niet op de kinderen. We hopen dat de bovenstaande renovatie ideeën je op weg helpen naar het creëren van een huis die perfect bij jouw nieuwe leefsituatie past. Om de ruimte thuis dusdanig aan te passen waar jij zeer enthousiast en gelukkig over zal zijn.

Foto: Freepik

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.