Verandering van zweetgeur bij vrouwen

1 september 2023 14:11

Verandering van zweetgeur bij vrouwen

Ik krijg steeds vaker vragen over de verandering van zweet geur bij vrouwen naar mate ze ouder worden. Dat je zweet als het warm is of als je een sprintje hebt getrokken om de trein te halen, is logisch. Maar wat als je veel transpireert zonder dat je je hebt ingespannen? Of als je je zweet ruikt terwijl je net gedoucht hebt? Of dat je wakker wordt met echt stinkende oksels. In dit artikel ga ik je vertellen over 5 oorzaken van veranderingen in de hoeveelheid en/of geur van je zweet op een rijtje. Ik ga je uitleggen waar die zweetgeur vandaan komt, wat de oorzaak is en hoe je het kunt bestrijden!

Echt er is iets aan te doen! Veel leesplezier!

Transpireer je plotseling meer of ruikt je zweet anders? Dít zijn 5 mogelijke oorzaken

1. Een disbalans in je hormonen kan zweet geur veranderen

Het hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat je emoties en stress onder controle hebt. Bij een hoog oestrogeenniveau voel je je goed en in control. Oestrogeen helpt ook je hypothalamus met het reguleren van je lichaamstemperatuur. Op het moment dat je oestrogeenniveau daalt kan je gevoelens van stress ervaren. Bovendien kan je hypothalamus in de war raken en denken dat je lichaam oververhit is. Je lijf gaat dan extra zweet produceren om af te koelen. Een plotselinge daling van oestrogeen in je lichaam zorgt dus op twee manieren voor een vervelende zweetgeur. Bij een ‘normale’ menstruatiecyclus gebeurt dit eens per maand aan het begin van de derde week, precies tijdens je eisprong. Tijdens de vierde week van de cyclus is het oestrogeenniveau op het dieptepunt, waardoor je je veel sneller gestresst voelt én meer kunt gaan zweten. Ook tijdens de menopauze kan je oestrogeenniveau ineens dalen, wat voor opvliegers, zweetaanvallen en humeur wisselingen kan zorgen.

2. Voeding kan de geur van zweet beïnvloeden

Ruikt je zweet plotseling anders? Ga dan eens na of je anders hebt gegeten dan anders. Alcohol, sigaretten, gefrituurd eten, koffie en suiker: allemaal kunnen ze je lichaam uit balans brengen en een slechte lichaamsgeur veroorzaken. Spicy voedsel met veel ui en knoflook kan er ook voor zorgen dat de geurtjes regelrecht via je bloedbaan bij je zweetklieren belanden. Maar een veranderde zweetgeur kan ook een signaal zijn van een tekort aan magnesium of calcium. Magnesium is een heel belangrijk mineraal voor je lichaam. Het speelt een rol bij honderden biochemische processen en heeft onder andere een deodoriserende werking. Zo kan het je lichaamsgeur binnen een paar dagen verbeteren. De lekkerste bron van magnesium? Pure chocolade!

3. Medicijnen kunnen de geur van zweet beinvloeden

Sommige medicijnen hebben als mogelijke bijwerking overmatig zweten. Zelfs een simpel paracetamolletje heeft nachtelijk zweten als potentiële bijwerking. Heb je onlangs een antibioticakuur gedaan? Dan kan ook dat je lichaam uit balans hebben gebracht. Tenslotte kunnen ook hormoon regulerende medicijnen zweten verergeren. Check de bijsluiter en overleg met je huisarts.

4. Stress beïnvloed de geur van zweet

Stress is een van de boosdoeners als je zweetgeur extra gaat ruiken. Bij een spannende situatie kan het zweet je letterlijk uitbreken. Maar ook als je door een belangrijke verandering in je leven gaat, kan dit effect hebben op je lichaamsgeur. Emoties triggeren je aprociene klieren, die een onaangename zweetgeur kunnen veroorzaken.

5. Detoxen of lijnen kan zweetgeur beïnvloeden 

Je lichaam gebruikt zweet om afvalstoffen af te voeren. Ben je begonnen met een detoxkuur of ineens heel gezond gaan eten, dan heeft je lichaam veel afvalstoffen om af te voeren. Dat kun je tijdelijk aan je lichaamsgeur ruiken. Zelfs overstappen van een deodorant met aluminium naar een deodorant zonder aluminium kan dit detox effect hebben, waardoor je tijdelijk juist een extra aanwezige zweetgeur hebt. Wat je ook doet, gebruik géén deodorant met aluminium, of een antiperspirant of anti-transpirant. Zweten is gezond en belangrijk, en je wilt dit natuurlijke ontgiftingsproces zeker niet blokkeren. 

Dit helpt echt tegen veranderde zweetgeur! 

Bij Loveli zijn ze er helemaal ingedoken om te kijken wat er nou echt helpt tegen vieze zweer geur of hormonale zweergeur. Ze hebben een deodorant ontwikkeld die echt heel fijn en zacht is. Het is gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten. En het bevat zoals gewone deodorant geen aluminium, wat de poriën afsluit. De Loveli deodorant heeft al bij zo veel van mijn klanten een positief resultaat opgeleverd, dat ik het echt iedereen aanraad. Zowel mannen als vrouwen en ook pubers met puberzweet! Want ook puberzweet is gerelateerd aan hormonen.

Deze deodorant tegen vieze geurtjes raad ik vrouwen echt aan:

Het is verkrijgbaar in de geuren:

De mannen met vieze zweetgeur raad ik de volgende deodorant aan:

Die is er in de geuren:

Belangrijke tip: Zet door het kan even duren voordat je deo werkt!

Heb je nog vragen? Stel hem hieronder als een reactie. Ik zal je altijd snel beantwoorden!

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.