Tips voor goede uitvaartzorgfotografie

3 april 2024 15:37

Tips voor goede uitvaartzorgfotografie

Heb jij al wel eens nagedacht over je uitvaart? Het is wellicht niet het meest leuke onderwerp om over na te denken, maar toch is het belangrijk om hierbij stil te staan. Het is dan ook goed om erover na te denken of je wilt dat er een fotograaf aanwezig is op de uitvaart. Op het moment zelf zijn de nabestaanden vaak bezig met het verwerken van het overlijden en dienen er veel zaken geregeld te worden. Wanneer een fotograaf dan tijdens de dienst waardevolle foto’s kan maken en deze kan aanleveren ter nagedachte, dan is dit een mooi aandenken. Als fotograaf is het hierbij belangrijk om rekening te houden met verschillende aspecten. Niet alleen om iedereen in zijn waarde te laten, maar ook voor het beste resultaat. In deze blog geven wij enkele tips.

Kies een specialist

Tegenwoordig is het niet moeilijk om een foto te maken met de telefoon. Maar om de emotie van het moment vast te kunnen leggen heb je meer nodig dan alleen een telefoon of apparatuur. Je wilt namelijk niet dat de foto’s niet voldoen aan jouw verwachtingen. Tegenwoordig zijn er dan ook verschillende fotograferen beschikbaar die specifiek voor uitvaarten in te huren zijn. Zij weten precies hoe ze zich op een uitvaart moeten bewegen en de juiste foto’s moeten maken. Zo weet je zeker dat je waardevolle foto’s hebt ter herinnering.

Ontmoet elkaar voor de uitvaart

Zorg dat je elkaar eens ontmoet hebt voor de uitvaart. Dit kan telefonisch of met een kopje koffie. Als fotograaf is het belangrijk om op voorhand de sfeer te ervaren, het licht te bekijken en te bepalen waar je foto’s van gaat maken. Als nabestaanden kun je eventueel een rondje op de locatie lopen met de fotograaf, zodat de fotograaf ook op de hoogte is van jouw verwachtingen.

Daarnaast is het belangrijk om de familie te ontmoeten voordat de uitvaart plaats vindt. Zo krijg je een gevoel bij de fotograaf, maar kan je ook meer vertellen over de overledene. Ook dit zorgt voor meer rust op z’n dag. Ben je nog op zoek naar een geschikte locatie die past bij de wensen en behoeften van de nabestaanden? Schakel een persoonlijke uitvaartservice in. Deze kunnen jou verder helpen.

Maak samen duidelijke afspraken

Vertrouwen bouw je op door vooraf zichtbaar te zijn met je camera. Het kan namelijk voor zowel de fotograaf als de nabestaanden in het begin onwennig zijn. Als fotograaf is het vaak onwennig, omdat er een emotionele sfeer hangt. Maar voor de nabestaande kan het onwennig zijn, omdat er een onbekende aanwezig is waarbij je vaak met de mensen die dichtbij staan verdriet probeert te verwerken. Neem bij de ontmoeting een open houding aan en maak een praatje.

Voordelen van een ingehuurde fotograaf

  • Voor een onbekende is het makkelijker om foto’s te maken dan voor een familielid. Als familielid komen er vaak veel emoties bij kijken op deze dag. Wanneer je een fotograaf inhuurt kan hij/zij intiemere foto’s maken van de mensen met verdriet.
  • Een professionele fotograaf beschikt vaak over een camera die in stille modus kan werken. Hierdoor zorg je ervoor dat er tijdens de uitvaart geen irritante geluiden tijdens de uitvaart aanwezig zijn.
  • Door een fotograaf in te huren kun jij als nabestaande je volledig richten op de dag zelf en het afscheid nemen. Hierdoor geef je een gedeelte uit handen, waardoor je voor jezelf meer rust creëert.

Inspiratie voor uitvaartfoto’s

Vaak als je een fotograaf inhuurt vraagt deze naar eventuele wensen voor op de foto. Hierbij kan het soms lastig zijn om met verschillende voorbeelden te komen die je graag vastgelegd wilt hebben. Om je hierbij een handje te helpen, staan hieronder een aantal inspiratie ideeën die je kunt doorgeven aan de fotograaf.

  • De lijkwagens en de begrafenisstoet.
  • Bloemen, kransen, kaarten en briefjes.
  • Het moment dat er bloemen op de kist worden gelegd.
  • Leg het uitvaartcentrum van binnen vast. Leg hierbij de focus op architectonische kenmerken.

Respecteer en val niet op als fotograaf

Het fotograferen van een emotionele gebeurtenis vergt respect en inlevingsvermogen. Je moet hierbij bewust nadenken, waarbij de aanpak totaal anders is dan bijvoorbeeld bij bruidsfotografie.

Uitvaartfotografie is namelijk meer dan alleen een foto maken. Je kunt elementen fotograferen zoals ze zijn. Dingen anders op beeld zetten dan ze daadwerkelijk zijn, wordt meestal dan ook niet geaccepteerd. Een uitvaart is zoals hij is. Het gebruik van een flits is ook zeker niet wenselijk. Dit kan afleiden van de dienst of mensen schrikken ervan. Binnen uitvaartzorgfotografie moet de fotograaf het doen met het licht dat op dat moment aanwezig is.

Door bovenstaande tips in overweging te nemen kun je een overweging nemen om een uitvaartfotograaf in te huren. Vergeet ook niet als je een uitnodiging wilt sturen naar iedereen die uitgenodigd is voor de uitvaart om een persoonlijke kaart te versturen van de overleden persoon.

Wanneer de uitvaart is geweest en de fotograaf de gemaakte foto’s heeft bewerkt zal hij/zij deze toesturen. Je kunt dan op ieder moment de foto’s bekijken als herinnering. Ben je nog op zoek naar een ander mooi aandenken dan alleen foto’s? Denk dan eens aan een foto medaillon aan een sieraad.

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.