Spaar jij genoeg voor de studie van je kinderen of kleinkinderen?

2 oktober 2023 11:14

Spaar jij genoeg voor de studie van je kinderen of kleinkinderen?

Gaat jouw kind of kleinkind later studeren? Dan kun je maar beter alvast beginnen met sparen, want het leven van een student is duur. Naast studiekosten zijn boodschappen duurder dan ooit. Kamers zijn zeker in de grote steden moeilijker te vinden geworden en de prijzen daarvan liggen steeds vaker boven de 600 of 700 euro per maand. Het betekent dat zowel ouders als grootouders vaak een financiële steun willen bieden. Wat kost een studerend kind en hoeveel zou je maandelijks moeten sparen om je (klein)kind naar de hogeschool of universiteit te kunnen sturen?

In 2021 droegen ouders volgens Nibud gemiddeld €339 per maand bij. Dat is een behoorlijke beurs en met recente inflatie, hoge energieprijzen en dure boodschappen is het niet gek als grootouders tegenwoordig ook wat meer willen geven als steun aan hun studerende kleinkind.

De kosten van studeren op een rij

Dus wat kost het precies om te studeren? Nibud heeft hier in 2021 onderzoek naar gedaan en daar komt de volgende rekensom uit naar voren.

Om te beginnen bedraagt de huur van een kamer gemiddeld €426 per maand, maar volgens Kamernet geldt dat in bijvoorbeeld Amsterdam het gemiddelde op €611 per maand uitkomt. Het te betalen collegegeld is wettelijk vastgesteld op een maximum van €2.200 per jaar. Voor studiemateriaal is een student gemiddeld €49 per maand kwijt, met daarbovenop een eenmalige uitgave van ongeveer €500 voor een laptop. Kleding en boodschappen kosten een student minimaal €300 per maand, om nog maar niet te spreken over uitgaan. Verder kost sport en ontspanning gemiddeld €124 per maand, al fluctueert dit enorm afhankelijk van de interesses van iedere student. Ook wordt geschat dat openbaar vervoer buiten het studenten-reisproduct een kostenpost van €72 per maand oplevert.

Wat?

Per maand

Per jaar

5-jarige studie

Collegegeld

€183

€2.200

€11.000

Studiemateriaal

€49

€588

€2.940

Kleding & boodschappen

€303

€3.636

€18.180

Sport & ontspanning

€124

€1.488

€7.440

Vervoer buiten studentenreisproduct

€72

€864

€4.320

Kamerhuur

€426

€5.112

€25.560

Laptop

-

-

€500

Totaal

€1.157

€13.888

€69.940

Wanneer uit wordt gegaan van de laagste gemiddelden, kost vijf jaar studeren bijna €70.000. En hou er rekening mee dat bij deelname aan een studentenvereniging dit totaal al vrij snel richting €80.000 kan oplopen. Zelfs als ervoor wordt gekozen om niet bij een vereniging aan te sluiten, zorgt het uitgaansleven van de gemiddelde student iedere maand voor een flink gat in de portemonnee.

Met de herintroductie van de studiefinanciering worden studenten al deels tegemoetgekomen in hun kosten, maar er moet vaak ook nog bij geleend worden. Het opbouwen van studieschuld brengt alleen nadelen mee, zoals verlaging van de te verkrijgen hypotheek. Zoiets kun je voorkomen als ouder of grootouder, maar dat betekent wel dat je maandelijks een flink bedrag naar je kind moet overmaken.

Financieel vooruitplannen

Wanneer je zowel tijdens de studie als erna je (klein)kind financieel wil steunen, kan dit dus een aardig vermogen kosten. En we moeten niet vergeten dat een kind van een tweeoudergezin volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek tot zijn of haar 18e verjaardag gemiddeld 15% van het netto-inkomen kost. Voor een eenoudergezin kost een kind zelfs gemiddeld 23% van het netto-inkomen. Als ouder kan je dus het beste alvast vooruitdenken en als grootouder wil je ze misschien een beetje tegemoetkomen. Dan is vroeg beginnen met sparen of beleggen een goede manier om die extra financiering later rond te kunnen krijgen. Hoe eerder je begint, hoe hoger het potentiële rendement.

Het is fiscaal voordelig om al vroeg te beginnen met het opbouwen van een potje op naam van je kind of kleinkind. Per jaar kunnen ouders €6.035 belastingvrij schenken en dat bedrag mag eenmalig oplopen tot €28.947. Voor grootouders is dat bedrag een stuk lager, namelijk €2.418 per jaar. Als je een flinke steun in de rug wil geven, is het dus belastingtechnisch niet handig om te wachten totdat het studeren is begonnen, maar kun je in de jaren daarvoor beter ieder jaar wat schenken.

Daarbij komt dat het rendement-op-rendement effect sterker wordt naarmate je langer spaart of belegt. Stel dat je begint met opbouwen vanaf de geboorte van je (klein)kind en je €200 per maand inlegt, dan heb je bij een spaarrente van 1,5% op de achttiende verjaardag €49.573 bijeen gespaard. Beleg of spaar je met een rendement van 3%, dan eindig je met €57.104. En bij een rendement van 5% loopt dit op tot €69.333.

Natuurlijk kan het zo zijn dat je ondertussen al 10 jaar verder bent, maar dan is het zeker nog niet te laat. Begin je met €2.000 en leg je maandelijks €200 in, dan heb je bij een rendement van 3% na 8 jaar €24.220 opgespaard. Beleg je met succes en behaal je een gemiddeld rendement van 7%, dan kom je zelfs uit op €28.984.

“Bij Peaks weten we dat ouders en grootouders hun kind graag een handje helpen en daarom moedigen wij hen aan om al vroeg te beginnen met het opbouwen van een potje. Precies voor dit doel bieden wij een kinderrekening. Hiermee bouw je gestaag een potje op dat op naam van je kind of kleinkind staat. Wanneer de achttiende verjaardag gevierd wordt, sluiten we de rekening en storten we het bedrag op zijn of haar bankrekening. Zo helpen wij niet alleen voor de toekomst van onze klanten, maar ook voor hun volgende generaties,” zegt Tom Arends, Co-Founder en CEO van Peaks.

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.