Preventie zorg: ‘voorkomen is beter dan genezen’

26 februari 2024 14:36

Preventie zorg: ‘voorkomen is beter dan genezen’

Je bent waarschijnlijk wel bekend met het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’. Echter zien wij steeds vaker gevallen waarbij mensen met een potentiële aandoening geen contact zoeken met een dokter. Schrijnend he! Preventie van je gezondheid is van cruciaal belang om er voor te zorgen dat je gezond en vitaal blijft, want laten we eerlijk zijn, dat willen we allemaal. In dit artikel vertellen we je meer over waarom regelmatige check-ups en screening essentieel zijn voor je langertermijngezondheid en hoe dit aangepakt wordt door de overheid.

De rol van preventieve zorg

Het doel van preventieve zorg is ervoor zorgen dat ieder persoon zijn gezondheid kan verbeteren en beschermen. Tegenwoordig vormt dit de kern van de gezondheidszorg, zodat ziektes en aandoeningen worden aangepakt voordat ze zich ontwikkelen of verergeren. De waarde van preventieve zorg ligt in haar vermogen om de kwaliteit van leven te verbeteren en de levensduur te verlengen. Door ziektes in een eerder stadium te vinden, kunnen individuen een effectievere behandelingen ondergaan, dat weer leidt tot een betere uitkomst voor de desbetreffende persoon en tevens resulteert in lagere medische kosten.  Preventieve zorg vermindert daarnaast ook nog de kans op chronische ziektes zoals: hartziektes, diabetes en bepaalde vormen van kanker

De aanpak van de overheid

Volgens de overheidsinstantie die gaat over zorg wordt er gebruik gemaakt van vier indelingen, deze worden hieronder toegelicht:

1. De doelgroep

Deze doelgroep bestaat, kort gezegd, uit de hele bevolking, van oud tot jong en van vitaal tot ziek. Echter wordt er wel onderscheid gemaakt, zodat de volledige doelgroep gecategoriseerd kan worden:

  • Universele preventie: Deze vorm van preventie richt zich op de volledige gemeenschap of bepaalde gedeelten ervan.
  • Selectieve preventie: Onder deze groep vallen bevolkingsgroepen met een verhoogd risico op een bepaalde ziekte of aandoening.
  • Geïndiceerde preventie: in deze groep vallen mensen die al klachten hebben, waarbij het van belang is om deze klachten niet te verergeren.
  • Zorggerelateerde preventie: In de laatste categorie vallen de mensen die lijden aan complicaties of beperking die het kwaliteit van leven beïnvloeden en die zelfs kunnen leiden tot een vroegtijdige overlijden

2. Fase van ziekte

De indeling van preventie naar de fase van ziekteontwikkeling omvat primaire, secundaire en tertiaire preventie, een systeem dat zijn oorsprong vindt in de gezondheidszorg.

  • Bij primaire preventie gaat het om maatregelen die ervoor zorgen dat mensen die gezond zijn, geen specifieke gezondheidsproblemen, ziektes of letsels oplopen.
  • Secundaire preventie richt zich op het vroegtijdig herkennen van ziekten of afwijkingen bij individuen die ziek zijn, een verhoogd risico hebben of genetisch voorbestemd zijn. Door deze vroege detectie kan de aandoening sneller worden aangepakt, wat leidt tot snellere genezing of voorkoming van verergering.
  • Tertiaire preventie heeft als doel het voorkomen van verdere complicaties en verslechtering van de toestand bij patiënten. Dit omvat ook het stimuleren van de autonomie en zelfstandigheid van patiënten.

3. Beoogde doel

Preventiemaatregelen zijn gericht op ziektepreventie door specifieke ziekten vroegtijdig te voorkomen of te signaleren, dit wordt gedaan via screening, vaccinaties en preventieve medicatie. Het doel hierachter is om de gezondheid te beschermen en te bevorderen

4. Integrale aanpak

Preventiemaatregelen vormen een overkoepelende strategie die meerdere pijlers omvat:

  • Voorlichting en educatie door middel van campagnes en lesprogramma's.
  • Het signaleren, adviseren en ondersteunen via betrouwbare protocollen en deskundig advies.
  • Het bevorderen van een gezonde fysieke en sociale omgeving met inzet van burgerparticipatie
  • De regelgeving en handhaving door middel van duidelijke wetten en beleid.

Een effectieve strategie combineert deze aspecten om thema's zoals overgewicht, sport, alcohol, drugs, roken, en mentale en seksuele gezondheid aan te pakken.

Bevordering van gezonde levensstijl door preventieve zorg

Daarnaast speelt preventieve zorg een rol in het bevorderen van gezonde levensstijl keuzes. Door individuen te voorzien van de nodige informatie, kunnen ze betere beslissingen nemen over hun gezondheid. Zo kunnen de volgende aspecten worden geadviseerd: gezonde voeding, regelmatig bewegen, en het vermijden van schadelijke gewoonten zoals roken en overmatig alcoholgebruik. Deze proactieve benadering stimuleert mensen om de regie over hun eigen welzijn over te nemen, wat leidt tot een gezondere samenleving.

Jaarlijkse gezondheidscontroles

Jaarlijkse gezondheidscontroles zijn essentieel binnen de preventieve zorg en dienen als een proactieve maatregel om zowel individuele als collectieve gezondheid te beschermen en te verbeteren. Door regelmatig een volledig overzicht van de gezondheidstoestand te krijgen, kunnen vroegtijdige signalen van mogelijke gezondheidsproblemen worden ontdekt en aangepakt, waardoor ernstige aandoeningen en de daarmee samenhangende kosten worden voorkomen. Deze controles stimuleren tevens een dialoog tussen zorgverlener en patiënt over het belang van gezonde levensstijl keuzes, wat bijdraagt aan een gezonde samenleving, zoals hierboven is vermeld. Na het lezen van dit artikel hopen wij dat jij het belang van preventieve zorg begrijpt en dat je weet dat het essentieel is om vroegtijdig aan de bel te trekken als je iets aan je gezondheid niet volledig vertrouwt.

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.