Opnieuw een bloedhete zomer? Zo houd je je huis lekker koel

9 september 2022 11:29

Opnieuw een bloedhete zomer? Zo houd je je huis lekker koel

Anno 2021 hebben we al drie extreem droge en warme zomers op rij gehad. De opzetzwembaden waren niet aan te slepen en er ontstond een run op ventilatoren – die dan ook al gauw uitverkocht waren. Kunnen we dit jaar weer een warme en droge zomer verwachten? Hoewel de weersvooruitzichten op zo’n lange termijn niet erg betrouwbaar zijn, lijkt het er op dat we een warme maar niet al te droge zomer tegemoet gaan.

Met opnieuw een warme zomer in het vooruitzicht kan het geen kwaad om alvast de nodige voorbereidingen te treffen. Om de massa voor te zijn in de aankopen die de zomer dragelijk maken, kun je nu alvast je huis zomerproof maken. Heb je al aan de volgende dingen gedacht?

Koop alvast een ventilator

We kunnen er inmiddels wel vanuit gaan dat een warme zomer ook betekent dat ventilatoren niet meer in de schappen verkrijgbaar zijn. Om dat tekort voor te zijn, is het slim om nu alvast jouw ventilator aan te schaffen. Nu een vloerventilator kopen zorgt ervoor dat je ‘m bij de eerste warme nachten al in huis hebt. Een ventilator zal je slaapcomfort sterk verbeteren en houdt je slaapkamer of andere ruimte in je huis lekker koel.

Ga voor een 4-seizoenendekbed

Slaap je het liefst altijd onder een deken maar is deze ’s zomers vaak te warm? Om te voorkomen dat je een dekbed koopt waar je alleen ’s winters plezier van hebt, kun je overwegen om een 4-seizoenendekbed aan te schaffen. Dit type dekbed wordt doorgaans gemaakt van ademend materiaal. Dit zorgt ervoor dat de stof lucht doorlaat maar ’s winters wel de isolerende werking heeft die je zoekt. In de zomermaanden voelt het dekbed echter heerlijk fris en koel aan wanneer je slaapkamer behoorlijk op kan warmen.

Laat je ramen overdag dicht

Vaak is het de eerste dingen die je doet wanneer je huis flink opwarmt in de zomer, maar de ramen overdag openzetten werkt helaas averechts. Omdat de buitentemperatuur aanzienlijk hoger ligt dan binnen, zal je huis alleen maar meer opwarmen. Leer daarom van inwoners van de mediterrane landen: doe alleen ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat je ramen open en houd ze verder de hele dag dicht. Op die manier haal je enkel lucht naar binnen die ook echt koel is.

Doe rustig aan

Als het dan echt niet lukt om je huis aangenaam koel te houden, zit er nog maar één ding op: rustig aan doen. Door niet te veel energie te verbruiken zul je het minder snel warm hebben. Een bloedhete dag wordt daardoor een stuk dragelijker. Dompel je voeten ook regelmatig in koud water – op die manier koel je snel af zonder al te veel moeite. Het is niet voor niets dat ze in Zuid-Europese landen een siësta houden op het heetst van de dag! Dus doe niet te veel en doe wat je doet vooral op een laag tempo.

Lekker koel de zomer door

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om je huis lekker koel te houden deze zomer. Maar met deze tips helpen we je alvast op weg. Staat ons weer en bloedhete zomer te wachten? Of zal het dit jaar meevallen? Wat er ook gebeurt, jij bent voorbereid!

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.