'Onderzoek van ACM en NZA toont toegevoegde waarde van zorgvergelijkers'

6 juni 2024 15:03

'Onderzoek van ACM en NZA toont toegevoegde waarde van zorgvergelijkers'

Dit is een expertquote van Eva van Erk, Overstappen.nl.

Aanleiding: Basispremie kan 100 euro lager, 'verzekeraars belemmeren overstappen' : Basispremie kan 100 euro lager, 'verzekeraars belemmeren overstappen'

Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) hebben onderzoek gedaan naar de vergelijkbaarheid van zorgverzekeringen en komen tot de conclusie dat het vergelijken van zorgverzekeringen lastig is. Net als bij andere financiële producten is het voor de klant lastig te overzien wat de gevolgen van zijn keuze zijn. Consumenten houden daarom onnodig vast aan een te dure zorgverzekering.

Gelukkig is de zorgverzekeringsmarkt volwassen en voorziet in verschillende uitstekende zorgvergelijkers die het keuzeproces weer behapbaar maken voor consumenten. Als het onderzoek van de ACM en NZA iets duidelijk maakt, is dat er in de huidige zorgverzekeringsmarkt behoefte is aan onafhankelijke vergelijkers die consumenten met content en tools helpen om een goede keuze te maken. Er zijn een aantal vergelijkingssites in Nederland die hard investeren in de kwaliteit van content en tools om consumenten daarbij te helpen.

De markt doet dus zijn werk en zorgt voor informatie en transparantie. En dat werkt. Bijna 50 procent van alle overstappers in het zorgseizoen maakt gebruik van een vergelijker.

Vaak wordt gezegd dat de marketingkosten van zorgverzekeraars, waaronder de vergoeding aan vergelijkers, beter besteed zouden moeten worden aan zorg. Vergelijkers zorgen echter voor voorlichting en transparantie ten aanzien van zorgverzekeraars waardoor de markt zijn werk kan doen en zorgverzekeraars moeite moeten blijven doen om een concurrerend aanbod neer te zetten.

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.