Onderdelen aanhanger

9 september 2022 11:32

Onderdelen aanhanger

Als jij een aanhanger koopt denk je er misschien niet over na hoeveel aanhanger onderdelen er eigenlijk zijn, je komt er pas achter als je aanhanger onderdelen nodig hebt. Als je jouw aanhanger onderdelen gaat vervangen moet je wel weten wat het onderdeel is en wat het doet, dus ook welke aanhanger onderdelen jij moet vervangen. In deze blog behandelen wij zoveel mogelijk aanhanger onderdelen om een zo goed mogelijk beeld te vormen van waar een aanhanger uit bestaat.

Banden & velgen

Wat je bij het vervangen van deze aanhanger onderdelen moet weten is dat het monteren van een losse velg of band lastiger is dan het vervangen van een compleet wiel. Voor het kiezen van het juiste wiel heb je de steekmaat of naafdiameter nodig. De steekmaat meet je bij een even aantal boutgaten diagonaal van bout tot bout, bij een oneven aantal is dit diagonaal vanaf één bout. Is de afstand bij vier bouten 100 dan heb je de steekmaat 4x100.

Assen & koppelingen

Een aanhanger kan je kopen met 1, 2 of 3 assen, hoe meer assen, des te hoger het laadvermogen. Assen kan je geremd of ongeremd aanschaffen. Bij geremde assen zit er een remsysteem in waardoor deze mee remt als de auto ook remt. Bij ongeremde assen zit er geen remsysteem in, maar lagers waardoor het trekkende voertuig al het werk zelf moet doen.

Evenals bij de assen heb je bij de koppeling aanhanger onderdelen ook geremde en ongeremde versies. De koppelingen worden gemaakt van plaatstaal of gegoten gietijzer, de plaatstalen koppelingen worden gemaakt voor een ronde dissel of koker profiel.

Zoek altijd exact dezelfde onderdelen zodat het sowieso past!

Rem aanhanger onderdelen

Voor het veilig remmen zijn er natuurlijk ook verschillende remonderdelen en toebehoren. Je merkt dat deze aan vervanging toe zijn als het gewicht van de aanhanger als het ware tegen de auto drukt, ook kan je het merken als het naar één kant trekt, dan werken de remschoenen aan die kant niet meer goed. Stel ook jaarlijks jouw remonderdelen opnieuw af aangezien je anders voor nare situaties komt te staan.

Lading zekering

Ervoor zorgen dat jouw lading goed vastzit kan door de volgende aanhanger onderdelen, spanbanden, netten en vlakzeilen. Zorg er altijd voor dat jouw aanhangernet 50 cm langer en breder is zodat deze wat speling heeft als jouw lading de hoogte in gaat bijvoorbeeld. Als jij spanbanden wilt kopen moet je op het type ratel letten, dit kunnen duw- of trekratels zijn. De vlakzeilen zijn vaak een beetje elastisch maar niet bedoeld voor hoge lading.

Overige aanhanger onderdelen

Naast de uitgelegde aanhanger onderdelen zijn er ook nog wat aanhanger onderdelen die niet ter sprake kunnen komen in deze blog. Hier een opsomming van de overige aanhanger onderdelen:

  • Beveiliging
  • Gasveren & hydrauliek
  • Gereedschap & bevestiging
  • Hang- & sluitwerk
  • Lieren & oprijplaten
  • Neuswielen & toebehoren
  • Spatborden
  • Verlichting

Meer aanhanger onderdelen informatie?

Wil jij meer informatie over de bovenstaande aanhanger onderdelen? Neem dan een kijkje op Aanhangwagendirect.nl, zij zijn de specialist in aanhanger onderdelen en aanhangers. Ook voor andere vragen kan je terecht bij de klantenservice van Aanhangwagendirect.

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.