Landelijk neerslagtekort te zien met live online neerslagtool

19 juni 2023 16:35

Landelijk neerslagtekort te zien met live online neerslagtool

Het landelijk neerslagtekort is momenteel de droge jaren 2018 en 2022 al gepasseerd. In het oosten en noorden van het land is het vergelijkbaar met recordjaar 1976. Met de neerslagtekort applicatie is nu te zien in welke waterschappen en provincies het neerslagtekort het grootst is en hoe dit zich verhoudt tot voorgaande jaren, zoals bijvoorbeeld met 1976 met het grootste landelijk neerslagtekort.

Online regionale neerslagtekorten inzien

Advies- en ingenieursorganisatie Arcadis heeft samen met het applicatieontwikkelplatform VIKTOR een online tool ontwikkeld en beschikbaar gesteld waarmee men de neerslagtekorten voor waterschappen en provincies in Nederland kan opvragen en downloaden. De neerslagtekort app werkt met gegevens van het KNMI en is ontwikkeld met de steun van Provincie Zuid-Holland in de vorm van een R&D subsidie “Nederland klimaatklaar met behulp van AI-monitoring en signalering”.

Na een opmerkelijk natte start van de lente is momenteel al meer dan één maand (sinds 13 mei) nauwelijks tot geen neerslag gevallen. Nu de droogte steeds langer aanhoudt, kan het handig zijn de grafieken uit de tool regelmatig te raadplegen om zo op tijd de juiste maatregelen te nemen.

Regionale verschillen

Zo blijkt uit de grafieken het landelijk neerslagtekort van 2023 al groter is dan van recente droogtejaren 2018 en 2022. Door provincies en waterschappen te vergelijken, krijgen we goed inzicht in de regionale verschillen. In het oosten en noorden van Nederland is het neerslagtekort bijvoorbeeld al vergelijkbaar met dat van recordjaar 1976. Recente berichten luiden daarbovenop dat de grondwaterstanden in het oosten van het land snel aan het zakken zijn.

Arjen Koomen, senior-adviseur watermanagement bij Arcadis en mede-ontwikkelaar van de applicatie, merkt op dat waterschappen momenteel ontwikkelingen rondom droogte op hun website bijhouden. Hiervoor maken ze gebruik van gegevens van het landelijk neerslagtekort van het KNMI. Met de neerslagtekort-applicatie kan worden nagegaan hoe het neerslagtekort zich regionaal verhoudt tot voorgaande jaren vanaf 2000 en het huidige landelijk recordjaar 1976. “De grafieken hierover geven het geheugen weer een beetje terug, ook regionaal”.

De grafieken en kaarten worden gegeneerd op basis van gegevens van het KNMI: data over neerslag en verdamping van 30+ weerstations en over neerslag van 300+ neerslagstations in Nederland. Dit zorgt ervoor dat de applicatie een gedetailleerd beeld geeft van de situatie.

Arcadis en VIKTOR willen echter nog meer verfijning aanbrengen door ook informatie over regionale verschillen in neerslagtekort binnen een waterschap inzichtelijk te maken. Ruben Egbers, Consultant bij VIKTOR: “Voor ons is dit een uniek project: de eerste applicatie ontwikkeld in samenwerking met een andere partij die nu publiek beschikbaar wordt gesteld. We kijken er naar uit om dit samen verder door te ontwikkelen.”

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.