Hoe kies je de juiste winterbanden?

30 november 2022 11:26

Hoe kies je de juiste winterbanden?

Zomerbanden werken niet goed bij temperaturen onder de zeven graden. Voor meer grip op de weg heb je winterbanden nodig. Van Goedkope winterbanden tot dure winterbanden, er is veel keus.

Hoe werken winterbanden?

Het rubber van zomerbanden wordt door de koude temperaturen in de winter erg hard. Door het harde rubber heb je veel minder grip op de weg. Is de weg glad door bijvoorbeeld ijzel? Dan is de kans dat je slipt een stuk groter. In de winter is het daarom beter om winterbanden onder je auto te installeren. Deze banden zijn zo gemaakt, dat er meer grip en meer controle op de weg is. De winterbanden hebben namelijk een dieper profiel dan zomerbanden en het rubber is een stuk zachter. Door de combinatie van deze twee eigenschappen, kun jij eenvoudiger rijden op een gladde weg.

Dure of goedkope winterbanden kopen?

Winterbanden hoeven niet duur te zijn. Er zijn veel verschillende merken en soorten te krijgen. Dure winterbanden hoeven echter niet per definitie duurder te zijn dan een goedkopere variant. Het is dan ook van belang dat je goed uitzoekt wat alle specificaties zijn van de banden. Wanneer jij langs gaat bij een garage om de banden te laten installeren, dan zul je niet veel keuze hebben in de bandensoort. Deze worden voor jou uitgezocht en geplaatst. Koop je de banden zelf en ga jij deze zelf installeren? Dan kun jij online uit een stuk meer soorten kiezen. Je hoeft dan dus niet altijd voor de duurdere variant te gaan.

Banden met een dieper profiel

Zomerbanden en winterbanden hebben beide een ander soort profiel. Bij een winterband loopt het profiel niet lineair met het loopoppervlak van de autoband. De winterbanden beschikken vrijwel altijd over een profiel met profielblokken. Doordat het profiel niet gelijk loopt met het loopoppervlak, krijg jij bij koude weersomstandigheden meer grip op de weg. 

Winterbanden hebben ook een dieper profiel dan zomerbanden. Dit zorgt er ook voor dat er meer grip op de weg is bij koude temperaturen en slechte weersomstandigheden. In de zomer, met warme temperaturen is dit niet nodig. Bovendien slijt het profiel van een winterband te snel bij temperaturen boven de zeven graden.

Banden met zacht rubber

Zomerbanden hebben een andere samenstelling van het rubber dan winterbanden. Rijden met zomerbanden bij temperaturen onder de zeven graden kan gevaarlijk zijn. Door de koude temperaturen wordt het rubber van de band harder. Dit zorgt ervoor dat er minder grip is op de weg. Minder grip op de weg, betekent ook eerder slippen bij ijzel en een grotere kans op ongelukken. Winterbanden beschikken dan ook over zacht rubber. Dit rubber wordt niet hard bij de koude temperaturen. Hierdoor blijft er voldoende grip.

Wat zijn de juiste banden voor jouw auto?

Iedere auto is anders. Er zijn dan ook veel verschillende winterbanden waar je uit kunt kiezen. Niet iedere winterband is geschikt voor elk weer. In Nederland hebben wij niet veel weersomstandigheden waarbij er bijzondere winterbanden nodig zijn. Heel af en toe sneeuwt het bij ons of vriest het een keer. Hiervoor kun jij all weather banden gebruiken. Dit is een combinatie van zomer- en winterbanden. In het buitenland ligt dit vaak anders. Voor wintersport kan het nodig zijn om andere winterbanden aan te schaffen voor jouw auto.

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.