Herenboerderij Rhoon, eerste oogst uitgifte op donderdag 11 juli

9 juli 2024 14:59

Herenboerderij Rhoon, eerste oogst uitgifte op donderdag 11 juli

Wat een mijlpaal voor de boerderij. Samen duurzaam voedsel produceren, de community groeit en de gewassen staan er mooi bij

Herenboeren Rhoon gaat op donderdag 11 juli 2024 de allereerste oogst van het land uitgeven. Dat betekent dat de leden hun eerste groente kunnen komen afhalen op de boerderij. Wat een mijlpaal voor Herenboerderij Rhoon. De eerste oogst bestaat uit paksoi en een linnen shopper om de oogst mee naar huis te nemen. De oogst is bestemd voor bijna 200 monden, van leden die inmiddels zijn aangesloten bij de coöperatie.

De eerste uitgifte is donderdag 11 juli van 16.00 tot 19.00 uur. Dat gebeurt vanuit de uitgifteschuur van Herenboeren Rhoon op het terrein van de Buytenhof, tegenover de Theeschenkerij. Donderdag is de vaste uitgiftedag en woensdag de vaste oogstdag op de boerderij. De komende maanden zullen de leden wekelijks hun duurzaam geteelde oogst komen ophalen. Het teeltplan omvat tuinbonen, bloemkolen, spitskolen, verschillende soorten kroten, suikermaïs, pastinaak, sla, tarwe, aardappels, knolvenkel, gele veldkomkommer, koolrabi, bladmosterd (red giant) en stamslaboon. De hazen zijn ook dol op onze bloemkolen en spitskolen en er is helaas veel vraat bij deze gewassen.

Samen duurzaam voedsel produceren in Rhoon

Herenboeren Rhoon is eerder dit jaar - in nauwe samenwerking met boerderij de Buytenhof in Rhoon van boer Wiard Visser - begonnen op een stuk grond van circa 3,5 hectare groot in het Buijtenland van Rhoon, de polder ten zuiden van Rotterdam. Coöperatieleden werken mee op de boerderij, nemen deel aan werkgroepen of het bestuur, maar dat is niet verplicht. In de afgelopen maanden zijn door de coöperatieleden al 13 werkgroepen opgericht om de Herenboerderij te ondersteunen en te kunnen draaien, denk aan de ICT, Samen, Communicatie, Klusteam, Monitoring biodiversiteit, Boerenhulp, Fijne tuinbouw, Uitgifte (van de wekelijkse oogst pakketten) etc. Het perceel met de gewassen is ingezaaid, verzorgd en onderhouden door de werkgroep ‘Boerenhulp’ onder bezielende leiding van boer Pieter van Voorden. De pipowagen, een gift van Rotterdam de boer op!, is in elkaar getimmerd door ‘het Klusteam’ en staat inmiddels als honk op het perceel.

Herenboeren is een snelgroeiende burgerbeweging die aantoont dat de productie van ons dagelijks voedsel anders, beter en bovenal duurzamer kan. Een Herenboerderij is het eigendom van een coöperatie van circa 250 huishoudens (maximaal 500 monden), die onderling de oogst verdelen. Als coöperatielid van een natuurgedreven Herenboerderij neem je dus de regie over je eigen voedselproductie. De eerste Herenboerderij, Herenboeren Wilhelminapark, startte in 2016 in Boxtel. Nu, 8 jaar later, zijn er verspreid over Nederland al 22 draaiende Herenboerderijen, die samen zo’n 9000 monden voeden. Herenboerderijen gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en werken natuurgedreven (regeneratief).

Hoe word je Herenboer van Rhoon?

Er is nog plek op Herenboerderij Rhoon. Op de website https://rhoon.herenboeren.nl/ is alle informatie te vinden over het concept Herenboeren, het laatste nieuws over Herenboerderij Rhoon en een uitgebreide FAQ met de meeste gestelde vragen. Wie ook herenboer wilt worden, kan via de website de intentieverklaring downloaden en deze sturen naar rhoon@herenboeren.nl Herenboeren Rhoon is ook te volgen op Instagram en Facebook.

Op maandag 8 juli organiseert Herenboerderij Rhoon weer een informatie-avond op de Herenboerderij. Iedereen die interesse heeft kan aansluiten. Het programma start om 19:30 uur met een presentatie door voorzitter Martijn Stortenbeker, gevolgd door een tour over het perceel en er is ruim tijd om vragen te stellen. Het programma duurt tot 21:00. Aanmelden kan via de website rhoon.herenboeren.nl/agenda

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.