Elektrische fiets kopen? Dit is waar je op moet letten!

22 december 2023 11:13

Elektrische fiets kopen? Dit is waar je op moet letten!

Elektrische fietsen, ook wel e-bikes genoemd, worden steeds populairder en bieden een geweldige manier om milieuvriendelijk te reizen en je mobiliteit te vergroten. Of je nu lange afstanden wilt afleggen zonder uitgeput te raken of gewoon op zoek bent naar een gemakkelijkere manier om te fietsen, een elektrische fiets kan een slimme keuze zijn. Maar voordat je een e-bike koopt, zijn er enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden. In dit artikel bespreken we waar je op moet letten bij het kopen van een elektrische fiets.

1. Type e-bike

E-bikes zijn er in verschillende soorten en modellen, dus het is belangrijk om te bepalen welk type het beste bij jouw behoeften past:

  • Stadsfietsen: Deze e-bikes zijn ideaal voor dagelijks woon-werkverkeer en boodschappen doen in de stad. Ze hebben meestal een comfortabele rechtop zittende positie en zijn uitgerust met verlichting, spatborden en een bagagedrager.
  • Trekkingfietsen: Trekking e-bikes zijn ontworpen voor langere afstanden en avontuurlijke ritten. Ze hebben meestal een sportievere houding en kunnen worden uitgerust met accessoires zoals bagagetassen en spatborden.
  • Mountainbikes (e-MTB's): Als je van offroad-avonturen houdt, overweeg dan een e-MTB. Deze elektrische mountainbikes zijn uitgerust met krachtige motoren en duurzame componenten om ruwe terreinen aan te kunnen.
  • Vouwfietsen: Vouw e-bikes zijn handig als je beperkte opslagruimte hebt of de fiets wilt meenemen in het openbaar vervoer. Ze zijn compact en gemakkelijk op te bergen.
  • Speed pedelecs: Dit zijn snellere e-bikes die snelheden tot 45 km/u kunnen bereiken. Ze worden vaak gebruikt voor langere woon-werkverkeer afstanden.

2. Type motor en vermogen

E-bikes hebben verschillende soorten motoren en vermogensniveaus. De belangrijkste soorten motoren zijn:

  • Middenmotor: Deze motoren bevinden zich meestal in de trapas van de fiets en bieden een natuurlijke fietservaring. Ze zijn doorgaans krachtiger en efficiënter bij het beklimmen van heuvels.
  • Naafmotor: Naafmotoren bevinden zich in het wiel van de fiets en zijn stiller dan middenmotoren. Ze zijn meestal minder krachtig, maar nog steeds geschikt voor stadsgebruik.
  • Achterwielmotor: Deze motoren bevinden zich in het achterwiel en bieden een duwkracht vanuit het achterwiel. Ze zijn vaak krachtig en geschikt voor verschillende soorten terrein.

Het vermogen van de motor wordt gemeten in watt (W) en kan variëren van 250W tot 750W of meer. Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de motor en hoe makkelijker je heuvels kunt beklimmen. Het vermogen kan ook van invloed zijn op de snelheidslimiet van de e-bike, dus controleer de lokale regelgeving om te zien welke vermogensniveaus zijn toegestaan.

3. Accucapaciteit en actieradius

De accu van een e-bike is een cruciaal onderdeel, omdat deze bepaalt hoever je kunt rijden voordat je de batterij moet opladen. De accucapaciteit wordt meestal gemeten in wattuur (Wh). Hoe hoger het aantal watturen, hoe groter de actieradius. Bedenk hoe ver je meestal wilt fietsen voordat je de accu wilt opladen en kies een e-bike met een bijpassende accucapaciteit.

Houd er rekening mee dat verschillende factoren van invloed kunnen zijn op de werkelijke actieradius, zoals het terrein, de snelheid en het gebruik van de ondersteuningsstanden. Het is ook belangrijk om te weten hoe lang het duurt om de accu op te laden en of je toegang hebt tot oplaadpunten in de buurt.

4. Ondersteuningsstanden en bediening

E-bikes hebben meestal verschillende ondersteuningsstanden, zoals eco, tour, sport en turbo. Deze standen bepalen hoeveel ondersteuning de motor biedt en hoeveel energie de accu verbruikt. Kies een e-bike met ondersteuningsstanden die aansluiten bij je rijstijl en behoeften.

De bediening van de e-bike kan variëren van eenvoudige knoppen op het stuur tot geavanceerde displays met informatie over snelheid, afstand en accuniveau. Probeer de bediening uit en zorg ervoor dat deze intuïtief en gemakkelijk te gebruiken is.

5. Frame en geometrie

Het frame van de e-bike is belangrijk voor je comfort en rijervaring. Zorg ervoor dat het frame geschikt is voor je lichaamslengte en dat je een comfortabele zithouding hebt. De geometrie van het frame kan variëren, van rechtop zitten tot meer gebogen houdingen voor sportieve ritten. Kies een frame dat bij je rijstijl past.

6. Remmen en vering

Goede remmen zijn essentieel voor je veiligheid, vooral bij hogere snelheden. Schijfremmen worden vaak aanbevolen vanwege hun betrouwbare remprestaties. Als je van plan bent om offroad te rijden, kan vering op de voorvork of achtervering je helpen om schokken en stoten op ruw terrein op te vangen.

7. Accessoires en extra's

Overweeg welke accessoires je nodig hebt voor je e-bike, zoals verlichting, een bagagedrager, spatborden en een slot. Sommige e-bikes worden geleverd met ingebouwde accessoires, terwijl andere deze extra's vereisen.

8. Budget

E-bikes variëren sterk in prijs, afhankelijk van het type, de kwaliteit en de functies. Stel een budget vast dat bij je financiële situatie past en zoek naar e-bikes binnen dat budget. Overweeg ook de totale kosten, inclusief accessoires en eventuele onderhoudskosten. Een betaalbare ebike vind je bij Piest Elektronica & Fietsen.

9. Testrit maken

Ten slotte is het altijd een goed idee om een testrit te maken voordat je een e-bike koopt. Dit geeft je de kans om te voelen hoe de e-bike rijdt en of deze comfortabel aanvoelt. Tijdens de testrit kun je ook de remprestaties, de bediening en de ondersteuningsstanden testen.

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.