Een nieuwe kijk op de zorg aan ouderen

2 november 2023 11:11

Een nieuwe kijk op de zorg aan ouderen

Eten speelt een belangrijke rol in het leven van mensen. Het is daarom logisch dat Queenie Man, de oprichter van de innovatieve onderneming The Project Futurus in Hongkong, ‘voedsel’ gebruikt als medium om een ​​nieuwe benadering van dienstverlening aan ouderen te promoten.

Queenie positioneert The Project Futurus als een sociale onderneming die de toekomst van het ouder worden onderzoekt, met als doel het creëren van een leeftijdspositieve en ondersteunende omgeving voor ouderen. Dat doet zij door middel van onderwijs, belangenbehartiging en product- en diensteninnovatie, evenals het transformeren van diensten voor ouderen.

Voordat ze bij de ouderenzorg terechtkwam, werkte Queenie tien jaar als wereldwijd merkstrateeg. Geïnspireerd door de vele mogelijkheden die betere ouderenzorg bieden, sloot Queenie zich in 2019 bij de sector aan. Zij hoopt de manier waarop mensen tegen ouderenzorg aankijken op een positieve manier te veranderen.

“We hebben via The Project Futurus een zogeheten ‘Sensory Restaurant on Wheels’ gelanceerd, waarmee we dimsum naar bejaardentehuizen en -centra brengen. Dat zijn gefrituurde en gestoomde kleine hapjes die in de zuidelijke Chinese keuken vaak voorkomen. Mijn collega's en ik creëren een nostalgische look en sfeer door oude rekwisieten te kopen en oude liedjes te spelen, zodat de bewoners, van wie velen dement zijn, het gevoel hebben dat ze in een restaurant zijn”, zegt Queenie. Zij nam eind oktober in Eindhoven deel aan de Dutch Design Week, een groot event voor ontwerpers.

“Ik heb voor Sensory Restaurant on Wheels ook een zogeheten Captain Softmeal gemaakt. Niemand praat over dysfagie, of slikproblemen, een oorzaak van ondervoeding bij ouderen. Waarom geven we patiënten puree of pap als we veel manieren hebben om textuur verbeterd voedsel te maken dat aantrekkelijk en voedzaam is?”, vertelt Queenie.

Het programma Sensory Restaurant on Wheels voorziet niet alleen zorgverleners van kennis en vaardigheden om de kwaliteit van leven van ouderen te verbeteren. Het stelt ook bedrijven in staat om op een zinvolle manier iets terug te doen en tegelijkertijd een positieve impact te genereren in de gemeenschap, zo stelt Queenie.

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.