Calordelta Klimaattechniek maakt hét verschil in koelen en verwarmen

18 maart 2024 13:49

Calordelta Klimaattechniek maakt hét verschil in koelen en verwarmen

Calordelta Klimaattechniek uit Maarsbergen is begin 2019 opgericht door Sjoerd Smits en sinds 2023 runt hij het samen met Wesley Visser. Zij maken met hun airco’s en warmtepompen niet alleen het verschil qua temperaturen in huis of bedrijf, maar met hun werkwijze ook hét verschil in de branche van de koudetechniek en luchtbehandeling.

Sjoerds voorgeschiedenis

Links Wesley Visser en rechts Sjoerd Smits

Sjoerd is in 1970 geboren en is na zijn Lts-opleiding op zijn veertiende direct gaan werken, terwijl hij vanuit de leerplicht nog een jaarlang twee dagen in de week naar een vormingscentrum voor jongeren ging. Hij werkte achtereenvolgend in een constructiebedrijf en een verwarmingsbedrijf, waarna hij op zijn zeventiende in de koeltechniek ging werken bij IBK Compac in Houten.

Het ging daarbij om proces- en industriekoeling voor onder andere ziekenhuizen en Shell, waar grote machines geïnstalleerd werden die ’s nachts ijswater produceerden wat vervolgens overdag gebruikt werd om ruimtes te koelen.      

Hij werd daar op een gegeven moment servicemonteur in de airco’s en is in die hoedanigheid voor de periode van een half jaar uitgeleend aan Shell. En toen hij zijn rijbewijs gehaald had, zat hij in dezelfde functie veel langs de weg.

Toen Sjoerd eenentwintig was, ging het financieel niet zo goed met het bedrijf en hoorde hij bij degenen die ontslagen werden. Hij solliciteerde onmiddellijk bij ABO-airco in Soest en kon daar direct aan de slag, waardoor hij van de proces- en industriekoeling een overstap maakte naar de zogenaamde kleine koeltechniek voor het midden- en kleinbedrijf, zoals bakkers en slagers en dergelijke.

Hij heeft daar twintig jaar gewerkt. Uit eigen beweging is hij gedurende die tijd twee keer kortstondig weggegaan, maar ook weer teruggekomen en hij heeft er diverse functies gehad. Hij begon als er hulpmonteur en werd vervolgens monteur, servicemonteur, Hoofd Services, vertegenwoordiger en Sales Manager.

Ondertussen volgde hij diverse productspecifieke cursussen en deed hij vervolgens een NCOI HBO Sales Opleiding, waar hij op zijn zevenentwintigste voor slaagde, en daarna nog een NIMA A Sales Opleiding.

Eind 2011 is hij daar definitief weggegaan en overgestapt naar STULZ Groep BV, een leverancier van Mitsubishi Heavy Industries Airconditioning. Hij was daar National Accountmanager, maar kon in dat bedrijf zijn draai niet vinden, waardoor hij na een half jaar weer vertrok en voor bijna drie jaar als Vestigingsmanager ging werken bij Koelplan Airconditioning & Warmtepompen.

In januari 2015 maakte hij de overstap naar Kropman Installatietechniek, waar hij weer Hoofd Services werd. Na drie jaar ging hij daar vandaan naar Bectro Installatietechniek, wat het laatste bedrijf werd voordat hij de overstap maakte naar het zelfstandig ondernemerschap. Hij heeft daar bijna een jaar gewerkt als Projectleider Klimaattechniek en daar zelf een Afdeling Koeltechniek opgezet. Maar omdat hij al een tijdje met de gedachten rondliep om voor zichzelf te beginnen, is hij daar in oktober 2018 weggegaan om, na een voorbereiding van twee maanden, in januari 2019 officieel van start te gaan met Calordelta Klimaattechniek.

Vanaf de start zit het bedrijf alleen maar in de lift

Naar eigen zeggen is hij gevormd door alle bedrijven waar hij gewerkt heeft en ziet hij het in die zin ook als leerscholen die de basis vormen voor zijn zelfstandig ondernemerschap.

Sjoerd: “Ik ben klein begonnen vanuit huis, totdat mijn vrouw Monique al vrij snel zei: ‘Ik vind het hartstikke leuk hoor Sjoerd, dat gedoe voor jezelf. Maar ik ben nu gemiddeld zo’n veertig minuten bezig om mijn fiets uit de schuur te krijgen.’ Toen ben ik naar een vriend gegaan, die een restaurant in Maarn heeft en nogal veel weet qua de omgeving, en heb hem gevraagd of hij een vrijstaand pand wist waar ik zou kunnen uitbreiden. Zo ben ik op de Ambachtsweg in Maarsbergen terecht gekomen.”

De naam van het bedrijf is door Sjoerd en Monique aan de keukentafel bedacht en voortgekomen vanuit hun liefde voor Portugal. Calor is namelijk warmte in het Portugees en delta staat voor verschil, wat verband houdt met het feit dat er met warmtepompen en airco’s warmteverschillen gecreëerd worden.

Sjoerd kreeg na een jaar hulp van een vriend die hij inhuurde op zzp-basis, maar na twee jaar wilde die toch weer voor zijn oude baas werken, waarna Sjoerd bij toeval Wesley Visser tegenkwam. In eerste instantie huurde hij hem ook op zzp-basis in, met daarnaast nog drie ingehuurde zzp’ers.  

Wesley en hij bleken een klik met elkaar te hebben en hadden al snel in de gaten dat er een mooie samenwerking in zat, waarbij ze heel duidelijk de taakverdeling voor ogen hadden. Wesley is een praktijkman die graag met het vak zelf bezig is. Iets wat Sjoerd met hem deelt, maar daarnaast mag die zich ook graag bezighouden met de bedrijfsvoering in de vorm van verkopen, zaken opstarten en alles regelen. En zo werd Wesley in juli 2023 mede-eigenaar van Calordelta Klimaattechniek.

“Ik ben begonnen met business-to-consumer en op een gegeven moment ontstond er een verschuiving naar business-to-business.”, aldus Sjoerd, “En die tak zit momenteel in een stevige groeispurt. De verhouding is nu ongeveer zestig procent B2C en veertig procent B2B, maar onze verwachting is dat het gaat omdraaien en dat het gaat verschuiven naar respectievelijk dertig en zeventig procent. Omdat het vanaf de start hartstikke goed gaat en het bedrijf alleen maar in de lift zit, zijn we inmiddels ook lid geworden van de branchevereniging NVKL, wat staat voor Nederlandse Vereniging van ondernemingen op het gebied van de Koudetechniek en Luchtbehandeling. En doordat we ons een door de NVKL erkend specialist mogen noemen, is de klant niet alleen gegarandeerd van vakmanschap en milieuvriendelijke kwaliteitsproducten, maar ook van een goed advies op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing.”

Het bedrijf beschikt tegenwoordig over een ruimte van driehonderdvijftig vierkante meter, wat voornamelijk bestaat uit een magazijn met daarbij kantoorruimtes. Er werken inmiddels vijf man in loondienst en bij topdrukte beschikken Sjoerd en Wesley nog eens over vier inhuurbare zzp’ers.

“Bij ons is service geen afdeling, maar een overtuiging”

De core business bestaat uit airco 's en warmtepompen, waarbij het qua bedrijven niet uitmaakt wat de grootte ervan is, want de mensen van Calordelta Klimaattechniek draaien hun hand ook niet om voor complete klimaatinstallaties.

Het bedrijf is niet de goedkoopste in haar branche, maar staat daarentegen wel garant voor kwaliteit in een eerlijke prijs-kwaliteitverhouding. Daarbij benadrukt Sjoerd dat de installaties te allen tijde op maat geleverd worden met daarbij een gedegen advies, zodat de klant er jaren mee vooruit kan.

“En ‘nee’ is bij ons ook een antwoord.”, aldus Sjoerd, “Als mensen iets willen, waarvan wij denken dat ze dat absoluut niet moeten doen, leveren we het ook niet; ook al hebben ze een paar offertes van concullega’s gekregen. In die zin blijven wij heel dicht bij onze overtuiging. En bij ons is service geen afdeling, maar óók een overtuiging. Als een klant een probleem heeft, gaan we er direct op af en doen we er alles aan om het op te lossen. Maar gelukkig komt dat niet zo vaak voor. Ik heb dat over de afgelopen jaren becijferd en we hebben minder dan één procent aan probleemgevallen. En als je dan kijkt wat er daadwerkelijk verwijtbaar is aan ons werk, is dat nog geen tiende procent. Het heeft meestal te maken met een printje in het binnenwerk en soortgelijke dingen.”

Calordelta Klimaattechniek onderscheidt zich in haar branche doordat er, zowel qua de materialen als qua de installatiewerkzaamheden, geen concessies gedaan worden aan kwaliteit. Het bedrijf voert de merken Mitsubishi en Panasonic, omdat het topmerken zijn als het om airco 's en warmtepompen gaat en omdat ze vooruitstrevend zijn qua duurzame materialen die erin verwerkt worden. En er worden strenge eisen gesteld aan de medewerkers, die niet alleen een goede opleiding genoten hebben, maar ook constant gecontroleerd worden.

En omdat elk huis en elk bedrijfspand weer anders is en het daarom altijd om maatwerk gaat, brengt Sjoerd, in tegenstelling tot veel van zijn concullega’s, nooit een offerte uit voordat hij de situatie ter plaatse bekeken heeft.

Sjoerd: “Ik wil de klant eerst spreken en exact weten wat zijn wensen zijn en vervolgens bied ik dan een betrouwbare en energiezuinige oplossing die bij de situatie past. Een van de redenen waarom ik voor mezelf begonnen ben, komt voort uit het feit dat ik vaak zag dat bedrijven in deze branche net niet datgene doen wat nodig is om daadwerkelijk de hoogste kwaliteit als output te hebben. En daar kan ik heel slecht tegen!”

Calordelta Klimaattechniek krijgt veel klanten via mond-tot-mondreclame en daaruit blijkt wel dat de werkwijze van het bedrijf gewaardeerd wordt. Sjoerd vraagt standaard aan nieuwe klanten hoe ze bij hun bedrijf gekomen zijn en als blijkt dat een van de bestaande klanten hen daarop gewezen heeft, wordt die gehonoreerd met tien procent korting op de eerstvolgende onderhoudsbeurt. Dat gebeurt zo vaak dat hij speciaal bedankkaartjes heeft laten drukken die hij het liefst persoonlijk langsbrengt en als het door drukte écht niet anders kan, per post opstuurt.

Tekst: Leo Singor

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.