6 essentiële basisvormen voor elke tuin

9 september 2022 11:36

6 essentiële basisvormen voor elke tuin

Veel mensen staan er niet bij stil, maar zowat elke tuin bestaat uit enkele vormen die we vaak terug zien komen: de zogenaamde basisvormen. De meest bekende basisvormen zijn de rechthoek, het vierkant, de ruit, de cirkel, het ovaal en de S-lijn. Al deze vormen hebben een bepaald effect op de uitstraling van je tuin, zowel opzichzelfstaand als in combinatie met elkaar. Het is dan ook belangrijk om te weten welk effect en welke uitstraling je met elk van deze vormen kunt bereiken. Dat lees je hieronder, waarin de zes essentiële basisvormen verder worden toegelicht.

Strakke, harde lijnen

Een van de meest toegepaste basisvormen die je veel in tuinontwerpen terug ziet komen is de rechthoek. Je ziet deze vorm voornamelijk terug in borders, bijvoorbeeld langs de gevel van een woning. Het is een zeer eenvoudige vorm, die rust en duidelijkheid creëert, maar die door de strakke, harde lijnen tegelijkertijd enigszins stijfjes kan overkomen. Het is dan ook sterk aan te bevelen om deze basisvorm af te wisselen met enkele andere vormen die verderop in deze blog beschreven staan.

Ook vierkanten zie je vaak terugkomen in tuinontwerpen, denk hierbij aan vierkante plantenbakken. Net zoals de rechthoek kan het vierkant stijfjes overkomen, vooral wanneer deze vorm op een symmetrische manier in de tuin gebruikt wordt. Probeer dit te voorkomen door deze vorm op een speelse manier in je tuin toe te passen en te combineren met bijvoorbeeld ruiten of cirkels.

Ruiten zorgen voor diagonale lijnen in je tuin en zorgen daardoor meteen al voor een wat meer speelse uitstraling. De ruit is dan ook zeer geschikt voor mensen die net even iets anders willen. In tegenstelling tot de rechthoek of het vierkant, is de ruit een zeer gedurfde keuze.

Een zachte touch

Naast de rechthoek is ook de cirkel één van de meest toegepaste basisvormen in tuinontwerpen. De cirkel zorgt in tegenstelling tot de rechthoek, het vierkant en de ruit voor zachte lijnen. Om het geheel wat op te breken kun je bijvoorbeeld kiezen voor ronde plantenbakken in plaats van vierkante of ga voor een ronde tuintafel. Door een cirkelvormig terras te creëren in het midden van je tuin, wordt je aandacht als het ware daar naartoe getrokken.

Net zoals de cirkel heeft het ovaal een zachte uitstraling. Het ovaal is een zeer veelzijdige vorm omdat geen enkele ovaal hetzelfde hoeft te zijn. Zo heb je langgerekte ovalen, maar kun je ook kiezen voor een ovaal die net niet rond is. Ovalen gaan heel goed samen met cirkels, maar kunnen tevens prima gecombineerd worden met de diagonale lijnen van de ruit.

Natuurlijke elementen

De S-lijn is toch wel de meest ‘vrije vorm’ van alle basisvormen die hierboven al genoemd zijn. Net zoals bij het ovaal, kan bij de S-lijn de S bijna helemaal worden uitgerekt tot een rechte lijn, of dusdanig in elkaar worden gedrukt dat het wat weg heeft van het cijfer acht. Zie het voor je als een meanderend beekje dat door het landschap kronkelt. Wie van een natuurlijke uitstraling houdt, doet er goed aan om veel S-lijnen in zijn of haar tuinontwerp toe te passen.

Durf te combineren!

Er is geen enkele tuin die uit alleen maar cirkels, vierkanten of S-lijnen bestaat. Juist door de verschillende basisvormen te combineren kun je een unieke tuin creëren.  Durf te combineren!

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.