Zo ontwerp je zelf een tuin

24 januari 2023 11:07

Zo ontwerp je zelf een tuin

Wil je je tuin een make-over geven of ben je net verhuisd en moet je de tuin nog onder handen nemen? Dan is het belangrijk om een goed plan te maken om dit te doen. Zo voorkom je namelijk dat je op een later moment ergens tegenaan loopt en je plan in duigen valt. Maar hoe pak je dat aan, zelf een tuin ontwerpen? Wij weten daar wel raad mee.

Maak een wensenlijstje

Om een beter beeld te krijgen van hoe je droomtuin er eigenlijk uit moet zien, is het goed om eerst een wensenlijstje te maken voordat je met een schep en schoffel aan de slag gaat. Een terras aanleggen met overkapping neemt namelijk behoorlijk wat ruimte in beslag en moet je ruimte hebben voor een rolcontainer om eventueel puin af te voeren. Daarnaast kun je besluiten of je gaat voor een onderhoudsvriendelijke tuin, of juist een tuin vol bloemen en planten.

Gebruik online designprogramma’s

Lang leve de technologische ontwikkelingen! Je hoeft namelijk geen liniaal en potlood meer tevoorschijn te halen, want er bestaan tegenwoordig ook online programma’s waarmee je je tuin kunt ontwerpen. Probeer bijvoorbeeld de websites Garden Puzzle, Virtual Garden of Garden Planner online. Bij sommige programma’s kun je zelfs je ontwerp delen en advies inwinnen van andere ontwerpers.

Verdiep je meer in bloemen en planten

Wanneer je van een groene tuin houdt vol bloemen en planten, vergt dit behalve groene vingers ook de nodige kennis. Et is belangrijk namelijk om te weten wat bloemen nodig hebben om goed te kunnen bloeien. Staan ze bijvoorbeeld liever in een schaduw of is een plekje in de zon beter? Ook is het goed om te weten hoeveel water de beplanting nodig heeft en of het zinvol is om de grond te voorzien van een speciale bemesting. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar het is reuze interessant. Heb je besloten om van je tuin om te toveren tot een heuse moestuin? Dan is een goede voorbereiding nóg belangrijker.

Meten is weten

Dit is eigenlijk stap één wanneer je zelf een tuin gaat ontwerpen. Van maken van een border, het aanleggen van een zwembad of het laten plaatsen van een overkapping: het is van essentieel belang om de afmetingen te weten. Het zou tenslotte zonde zijn wanneer de overkapping waar je van droomde, niet in je tuin blijkt te passen. Meten helpt ook om uiteindelijk een beter overzicht te krijgen van het hele ontwerp.

Houd rekening met belangrijke elementen

We noemden net al dat het belangrijk is om met externe factoren rekening te houden. Denk bijvoorbeeld aan zonlicht. Kies je bijvoorbeeld voor planten die vooral baat hebben bij veel zonlicht, is het dus belangrijk dat je deze plaatst op een plek in je tuin waar ook het langst de zon schijnt.

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.