Zo herken je een neppe edelsteen

29 april 2024 15:35

Zo herken je een neppe edelsteen

Veel mensen zijn gefascineerd door de verschillende soorten edelstenen. Of het nu hun unieke kleuren, speciale betekenis of schittering is; edelstenen zijn al eeuwenlang erg populair en niet alleen als woonaccessoire. Echter, door deze populariteit en hun zeldzaamheid zijn er ook een hoop neppe stenen in omloop. In deze blog leren we je waar je op moet letten en hoe je kunt controleren of een edelsteen echt is.

Goed kijken

Om te beginnen is een visuele inspectie altijd aan te raden voordat je een edelsteen gaat kopen. Controleer ze eventueel met een loep of microscoop. Echte edelstenen zijn natuurlijke elementen, net zoals bijvoorbeeld een natuurstenen beschermengel. Deze hebben daarom ook vaak oneffenheden en altijd een natuurlijke kleur. Je kunt een neppe edelsteen zo al snel herkennen. Deze zijn vaak te perfect en kunnen daarom een synthetische schijn krijgen. Ook zijn echte edelstenen zwaarder dan de namaak, doordat ze van natuurlijk materiaal zijn gemaakt.

Daarnaast zijn echte edelstenen zorgvuldig geslepen en mooi aan de randen afgewerkt. Deze hebben een scherpere afwerking. De neppe edelstenen hebben daarentegen vaak een bollige of gladde rand. Verder kunnen echte stenen niet krassen. Je kunt dus kijken of je slijtagesporen ziet bij een steen. Dit duidt meestal op een namaaksteen.

Benieuwd naar de diepere betekenis van edelstenen? Lees het hier!

Testen

Hierna is het tijd om te testen. De echte mineralen hebben een bepaalde hardheid. De hardheid van de steen wordt bepaald aan de hand van een cijfer van 1 tot en met 10. Een 1 is erg zacht en een 10 is hard. Als je de hardheid van een steen meet, meet je als het ware de weerstand van het materiaal tegen blijvende vervorming. Diamanten kunnen bijvoorbeeld glas bekrassen, zonder zelf beschadigd te raken.

Daarnaast kun je aan de hand van de brekingsindex de schittering van de steen meten. Hiermee meet je de snelheid waarmee licht door de edelsteen breekt. Dit zorgt voor een goede indicatie van de echtheid van de steen. Je zult het apparatuur hier waarschijnlijk niet voor in huis hebben. We raden het daarom aan om voor deze tests naar een professional te gaan. Deze kan je vertellen of je edelstenen echt zijn of niet.

Zelfgemaakte hittetest

Als je geen van bovenstaande methodes kunt gebruiken, is het een manier om door middel van een hittetest er achter te komen of je edelstenen echt zijn. Aan de hand van deze temperatuurtest kun je edelstenen onderscheiden van namaak stenen. Een echte edelsteen is namelijk gemaakt van natuurlijke elementen. Deze zal dus altijd zijn eigen temperatuur behouden. Een neppe steen daarentegen niet. Stel de steen bloot aan zonlicht of plaats heb onder warm kraanwater. Als de steen warm wordt, is die niet echt.

Certificaat

De meeste echte stenen kunnen ook worden gecontroleerd op echtheid door te vragen naar de certificering van de steen. Op deze certificering staan de eigenschappen en verschillende kenmerken van een edelsteen omschreven. De meeste juweliers en gemologen kunnen je ook helpen bij het controleren van een steen. Met hun geavanceerde technieken en brede kennis over edelstenen kunnen zij je een goed beeld geven van de waarde en echtheid van een steen.

Een edelsteen is dus meer dan alleen een versiering van je huis. Alle edelstenen hebben namelijk een unieke werking en kunnen een positieve invloed hebben op je dagelijkse leven. Het is dus een echte investering, maar let wel op dat je de edelstenen goed controleert op echt voordat je ze koopt.

Lees hier ook andere woonaccessoires en wooninspiratie tips!

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.