Studenten innoveren in zorgwereld

7 december 2023 08:54

Studenten innoveren in zorgwereld

5 studenten Technische Bedrijfskunde van Hogeschool Inholland Alkmaar mogen voor hun opleiding een Start-Up beginnen en een duurzaam en innoverend product verkopen. Zij doen het project “Jong Ondernemen”, een initiatief van de hogeschool waarin studentenbedrijven een product mogen bedenken, ontwikkelen en verkopen. Dit project loopt van september 2023 tot en met januari 2024, met het oog op een mogelijke doorstart in een echte onderneming.

Het product

Deze studenten hebben het bedrijf “MediSippr” opgericht, een bedrijf met een oplossing voor de zorgwereld, waar momenteel de werkdruk hoog is. Met de hoge werkdruk in het achterhoofd gingen de studenten op zoek naar een oplossing voor dit probleem. Zij kwamen erachter dat het bijhouden van de vochtinname in ziekenhuizen momenteel handmatig gaat door gebruik te maken van een vochtlijst. Dit zorgt voor verloren tijd en onnauwkeurigheid in de registratie. Dit kan en moet anders, dachten de studenten. Het idee voor het bedrijf ontstond hier, er moest namelijk een andere oplossing komen voor het bijhouden van de vochtinname. De oplossing is het product van het studentenbedrijf: de MediSippr. De MediSippr is een kastje waarmee patiënten zelf hun vochtinname kunnen bijhouden in plaats van met de handmatige vochtlijst. Het grote voordeel is dat de MediSippr eenvoudig en snel te bedienen is en dat de verzorger de ingevulde hoeveelheid in één oogopslag snel kan zien. Doordat de patiënt zelf het kastje bedient wordt hij/zij meer betrokken in het eigen herstel, wat wetenschappelijk bewezen is om het herstel te bevorderen(1).

Huidige ontwikkelingen

Momenteel is het studentenbedrijf bezig met een aantal grote ontwikkelingen, één daarvan is het koppelen van de MediSippr met patiëntdossiersysteem HiX. Dit systeem wordt door 80% van de Nederlandse ziekenhuizen gebruikt. Door middel van deze koppeling kan de opgeslagen data van het kastje gekoppeld worden met het digitale dossier van de patiënt. Daarnaast zijn de studenten vooral druk met het binnenhalen van klanten.


1. Michel Wyndaele, UMC Utrecht

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.