Praktische tips om voedselverspilling in de keuken tegen te gaan
9 april 2025 09:56
Voedselverspilling is niet alleen zonde van het geld, maar ook slecht voor het milieu. Toch belandt er jaarlijks veel eetbaar voedsel in de vuilnisbak. Gelukkig kunt u met een paar eenvoudige aanpassingen in uw keuken en uw dagelijkse routine verspilling tegengaan. In dit artikel bespreken we praktische tips om bewuster met voedsel om te gaan en meer uit uw boodschappen te halen.
Slim boodschappen doen
Een goede voorbereiding begint al voordat u naar de supermarkt gaat.
Maak een boodschappenlijst
Door vooraf een boodschappenlijst te maken, voorkomt u impulsaankopen en koopt u alleen wat u echt nodig heeft. Controleer uw voorraadkast en koelkast voordat u vertrekt, zodat u geen dubbele producten koopt.
Koop met een plan
Bedenk van tevoren wat u de komende dagen gaat eten. Door maaltijden te plannen, kunt u beter inschatten hoeveel u nodig heeft en voorkomt u dat verse producten bederven voordat u ze gebruikt.
Bewust bewaren
Een slimme indeling van uw koelkast en voorraadkast helpt om producten langer vers te houden.
Houdbaarheid goed in de gaten
Plaats producten met een korte houdbaarheid vooraan in de koelkast en gebruik ze eerst. Zo voorkomt u dat etenswaren vergeten worden en uiteindelijk weggegooid moeten worden. Let ook op het verschil tussen ‘ten minste houdbaar tot’ (THT) en ‘te gebruiken tot’ (TGT). Producten met een THT-datum zijn vaak nog goed na de genoemde datum, terwijl producten met een TGT-datum echt niet meer veilig zijn om te eten.
Vries restjes in
Heeft u verse producten over of heeft u een grotere maaltijd gekookt dan nodig? Bewaar restjes in de vriezer. Zo kunt u ze op een later moment nog gebruiken en voorkomt u dat ze verloren gaan.
Creatief koken met restjes
Veel voedselverspilling ontstaat doordat kleine restjes niet worden gebruikt.
Maak soep, stoofpot of een omelet
Overgebleven groente, aardappelen of vlees kunnen eenvoudig verwerkt worden in een soep, stoofpot of omelet. Zo hoeft u niets weg te gooien en krijgt u een smakelijke maaltijd op tafel.
Gebruik brood en zuivel slim
Oud brood kan worden omgetoverd tot wentelteefjes of croutons voor in de soep of salade. Yoghurt of melk die bijna over de datum is, kan prima gebruikt worden in smoothies of pannenkoekenbeslag.
Voedselverspilling tegengaan hoeft dus niet ingewikkeld te zijn. Door slim boodschappen te doen, producten op de juiste manier te bewaren en creatief te koken met restjes, kunt u eenvoudig bijdragen aan minder verspilling in de keuken. Dit bespaart niet alleen geld, maar is ook beter voor het milieu. Kleine aanpassingen maken een groot verschil!