Nieuwe veiligheidsregels voor scooters vanaf 1 januari 2023

19 juni 2023 14:59

Nieuwe veiligheidsregels voor scooters vanaf 1 januari 2023

Het heeft behoorlijk lang geduurd voordat een algemene helmplicht echt van kracht is geworden, maar nu is het eindelijk zover. Vanaf 1 januari 2023 is het immers voor iedereen verplicht om een helm te dragen bij het rijden op snorfietsen en snorscooters. Dit geldt dus ook voor alle voertuigen met een blauwe kentekenplaat.

Verplicht om een helm dragen

Voor een scooter die maximaal 25 km/uur kan halen, moet je een goedgekeurde bromfietshelm of speedpedelec helm dragen. Voor de nog snellere scooter uitvoeringen is enkel een EU goedgekeurde helm toegestaan. Deze bromfietshelmen zijn te herkennen aan een veiligheidsteken van een cirkel met de hoofdletter E erin. Een goedgekeurde speedpedelec helm beschikt over een NTA 8776:2016 markering.

Deze helmplicht voor snorfietsers is er overigens niet alleen voor de bestuurder, maar ook voor hun passagiers. Het niet naleven van het dragen van een helm levert je een boete van € 100 op. De snorfietsers mogen nog wel op het fietspad blijven rijden voor zover dat al was toegestaan. Dus die regel is niet veranderd.

Een helm verkleint het risico op letsel en overlijden

De reden dat het zo lang geduurd heeft dat er een algemene helmplicht voor snorscooters van kracht kwam, heeft misschien te maken met het vrijheidsgevoel dat je mist wanneer je er verplicht eentje moet dragen. Maar zowel wetenschappelijke als andere typen onderzoeken hebben aangetoond dat met een helm op snorscooteren veel veiliger is.

Al deze studies hebben zonder twijfel aangetoond dat het dragen van een helm het risico op ernstig hersenletsel en overlijden verkleint. Dit omdat tijdens een val of botsing de meeste impactenergie door de helm wordt geabsorbeerd in plaats van door je hoofd en hersenen.

Iets wat overigens ook voor het dragen van een helm op een fiets geldt. De resultaten van een Noors onderzoek in 2018, die door het Institute of Transport Economics in Oslo werd gepubliceerd, gaven het volgende aan:

  • Een fietshelm vermindert het risico op hoofdletsel met 48% en het risico op ernstig hoofdletsel met maar liefst 60%.
  • Een fietshelm vermindert het risico op gezichtsletsel met 23%, zonder daarbij het risico op nekwervelletsel te vergroten.

Een helm dragen is nuttig voor de oudere scooterrijders

Dit alles geldt dus ook zonder meer voor snorscooters en naarmate de snelheid van de tweewieler toeneemt, zal het risico op letsel ook evenredig toenemen. Maar het is vooral van belang voor de oudere scooterrijders. Het menselijk lichaam heeft meer tijd nodig om te genezen als het ouder wordt. Het niet dragen van een helm betekent dan dus dat de mogelijke verwondingen iemand levenslang invalide kunnen maken.

Het is daarnaast belangrijk om als vijftigplusser een helm te dragen, omdat het gezichtsvermogen ook op een oudere leeftijd achteruitgaat. Iets wat het moeilijker maakt om, vooral bij weinig licht, tegemoetkomend verkeer te zien. Daarom is een helm nog noodzakelijker wanneer iemand ouder wordt.

Als laatste kan hierover opgemerkt worden dat de wegen nu met veel snelle voertuigen gevuld zijn die, in vergelijking met de langzamere tweewielers waarop veel senioren rijden, met zeer hoge snelheden voorbij zoeven.

Wanneer deze snelle voertuigen een langzaam rijdende tweewieler passeren, ontstaat er een windgolf die deze bestuurder heel gemakkelijk kan destabiliseren. Dit kan eenvoudig tot een ongeval leiden. Daarom is het van top belang om het hoofd optimaal tegen dergelijke onvoorziene verwondingen te beschermen. Dit doe je uiteraard met het gebruik van een goedgekeurde helm.

Het dragen van een helm helpt je vooral als vijftigplusser om veilig op twee wielen te blijven, maar in het algemeen om de veiligheid van kwetsbare weggebruikers te verbeteren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit nu een wettelijke verplichting is. We wensen jou zo dus ook een veilig en aangenaam scooter leven toe.

Foto: Karlyukav op Freepik

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.