Een op vijf Nederlandse ouderen niet blij met woning

14 mei 2025 10:58

Een op vijf Nederlandse ouderen niet blij met woning

33 procent wil bij familie intrekken, 37 procent neemt ze het liefst zelf in huis

Maar liefst twintig procent van alle Nederlanders tussen de vijftig en 65 jaar woont op dit moment in een huis dat niet goed aansluit bij hun woonwensen. Dit blijkt uit de Mantelzorgmonitor van het niet-medische hulpplatform Beep for Help, een periodiek onderzoek onder 1.048 Nederlanders tussen de vijftig en 65 jaar oud, uitgevoerd door Panelwizard. Een derde van alle ondervraagden staat er daarom voor open om bij familie in te trekken. Niet minder dan 37 procent neemt ze liever zelf in huis.

Opvallend genoeg worden vooral vrouwelijke vijftigplussers enthousiast van het vooruitzicht om bij (37 procent) andere familieleden te gaan wonen. Onder hun mannelijke evenknieën bedraagt dit slechts 28 procent. “De huidige wooncrisis brengt ook voor ouderen veel uitdagingen met zich mee”, zegt Margreth van Kuijl, People Manager bij Beep for Help. “Veel ouderen wonen in een groot gezinshuis met veel slaapkamers, trappen en een ruime tuin, wat oorspronkelijk goed aansloot bij hun situatie. Naarmate de gezondheid en gezinssamenstelling verandert, past dezelfde woning vaak niet meer bij hun behoeften.”

Samen delen

Vooral het sociale aspect speelt een belangrijke rol bij de mismatch tussen Nederlandse vijftigplussers en hun huidige woning. Zo zou 43 procent van de ondervraagden graag samenwonen met andere ouderen in een woongroep. Maar liefst elf procent van hen staat er zelfs voor open om een student in huis te nemen. Vooral mannelijke vijftigplussers willen een kamer vrij maken voor een student (veertien procent), tegenover acht procent van de vrouwen. Van Kuijl: “Door de woningnood kijken we anders naar wonen dan vroeger,” zegt Margreth van Kuijl, People Manager bij Beep for Help. “Soms komt een kind weer thuis wonen, maar het kan ook andersom: dat je als kind ruimte maakt voor een ouder die wat extra hulp kan gebruiken. Ook het samenwonen met leeftijdsgenoten zorgt voor de nodige extra ondersteuning en gezelligheid.”

Heft in eigen handen

Hoewel het voor ouderen vaak geen gemakkelijke keuze is om naar een andere woning te verhuizen, voelen ze zich wel verantwoordelijk voor het aanpakken van de wooncrisis. Van alle ondervraagden vindt 42 procent dat ouderen een grotere rol moeten spelen in het verlichten van de woonproblematiek. Van Kuijl: “Studenten en starters worstelen met het vinden van betaalbare woonruimte, terwijl ouderen ook niet goed op hun plek zitten en vaak te groot wonen. Kleiner wonen of dichter bij de benodigde voorzieningen is voor veel ouderen vaak niet aantrekkelijk, zeker wanneer dit hogere huur- of hypotheekkosten met zich meebrengt. Het delen van woonruimte biedt voor beide partijen voordelen: ouderen krijgen de hulp die ze nodig hebben, terwijl studenten een betaalbare woonplek krijgen en tegelijkertijd een helpende hand bieden, bijvoorbeeld in de vorm van informele zorg.”

Over Beep for Help

Beep for Help verbindt hulpvragers en -gevers aan elkaar. Via de app en telefoonlijn biedt de organisatie efficiënte en betrouwbare hulp, met als doel mantelzorgers en ouderen zo veel mogelijk te ontzorgen. Tegelijkertijd maakt Beep for Help zich hard voor maatschappelijke problemen, zoals: de groeiende druk op mantelzorgers en de vergrijzing. Voor meer informatie, bekijk de website: https://beepforhelp.nl/

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.